Naast succes in het thuisland lijkt het er op alsof Venice hun grootste successen behaalt in ons kikkerlandje. Nergens zijn ze vaker dan hier in Nederland, en op de een of andere manier houdt het publiek van Venice. En Venice natuurlijk van het Nederlandse publiek. Deze maand staat de band uit Venice, Californië wederom voor vijf concerten in de Nederlandse theaters. Maxazine trok dus naar Michael Lennon, die rust heeft gezien de rest van de band zit met optredens in Roger Waters’ ‘The Wall’-tournee.

Normaal gesproken brengt Venice iedere één a twee jaar een nieuwe cd uit, het wordt dus weer eens tijd voor nieuw werk, aangezien het laatste studioalbum uit 2006 dateert. Drie van de vier leven van Venice zijn echter al een tijdje op tournee met Roger Waters, als achtergrondzangers van diens ‘The Wall’-tournee. Michael zelf tourt zelf niet mee, maar hij kan de boel goed verklaren: “Ze zitten met z’n drieën nu over de hele wereld zonder dat ik erbij ben. We hadden het idee van tevoren om tijdens de tournee via Skype onze ideeën te spuien naar elkaar, alleen heeft het tourschema alles in de war gegooid. De tijdsverschillen tussen Europa en de Verenigde Staten maken het er ook niet makkelijker op. De hele tournee met Roger is iets aparts, het slokt alleen zoveel tijd op, aangezien het iets heel anders is dan wij normaal doen. Zo’n historische tournee, het is zo fantastisch, iedere zanger of muzikant zou moorden om mee te mogen en we hebben het geluk dat we hierdoor een heleboel nieuwe vrienden hebben kunnen maken in verschillende landen. Voordeel is ook dat Pink Floyd Fans nu ook wat meer kennis maken met Venice, dus dat is mooi meegenomen. Het is echter wel zo dat we het alle vier jammer vinden dat ze alleen maar zingen tijdens die tournee. We roepen allemaal dat we blij zijn als we weer als Venice op het podium kunnen staan, omdat we dan ook een echt optreden kunnen geven. Contact met het publiek, geintjes maken, een show geven met de band en meegaan met het publiek. Het geven en nemen, en dat kan nu niet met ‘The Wall’. Het is zijn show en niet de hunne, dat is wel anders dan ze gewend zijn.”

Gedurende de jaren traden de mannen van Venice veel op in Nederland en regelmatig hadden ze gastoptredens van o.a. VanVelzen, Ilse DeLange en De Kast. De optredens zijn natuurlijk het resultaat van een jarenlange band met Nederland, aangezien het voor de band een beetje een tweede thuishaven begint te worden. Naast de Verenigde Staten begon hier hun succes en dat blijft toch altijd bij. “Deze tournee is niet zo’n grote helaas, dus we hebben dit keer geen gastoptredens van Nederlandse vrienden. We houden er altijd wel van en zijn gevleid dat ze met ons willen optreden. We respecteren de Nederlandse artiesten en hebben gelukkig ook veel vrienden gemaakt hier. Het blijft dan ook altijd leuk ze weer te ontmoeten en bij te kletsen. Dat we dan van beide kanten ook nog eens van elkaars muziek kunnen genieten is alleen maar meegenomen.” Naast het succes in eigen land is Nederland niet alleen het eerste land waar ze doorbraken, ook het succes dat de band had en heeft is hier het grootst. “We houden van Nederland en zijn blij dat er hier zo’n toffe mensen wonen. We hebben ook wel succes gehad in Duitsland, Engeland, Denemarken en Zwitserland, maar nadat ons label werd opgekocht door een ander label, werden wij wat ondergesneeuwd. De steun van de platenmaatschappij is niet zo groot meer in de andere landen en probeer het dan nog maar eens aan elkaar te breien in andere landen ook.

Ondanks dat Venice niet in het rijtje staat met minimaal 10 grote hits per land werd de band gevraagd om op te treden met de groten der aarde. Bruce Springsteen, Elton John, Phil Collins, Sting, Doobie Brothers, maar ook bands als Bon Jovi en nu dus Roger Waters. “Yeah, alle Venice-leden zijn liefhebbers van allerlei soorten muziek. Als Bruce Springsteen of Don Henley bijvoorbeeld, ons belt en inhuurt dan is dat om onze stem in hun muziek te brengen. Wij hoeven ons niet aan te passen, maar passen ons juist in, snap je. Die artiesten kunnen iedereen inhuren die ze willen, maar juist een paar stemmen als Venice inhuren, ik bedoel, we zijn familie, onze stemmen klinken bij elkaar. Heel anders dan iedere willekeurige andere groep bij elkaar gezochte super goede zangers. De stemmenmix is door die familieband zo uniek en speciaal, dat vindt je niet zomaar. Onze stemkleuren versterken elkaar, en dat is zo gewoon voor ons dat we het zelf niet doorhebben, tenzij iemand ons er op wijst.” Misschien is dat een hit voor de weinige andere artiesten, want tussendoor verteld Michael dat hij nog dolgraag zou willen optreden met Neil Young, Dave Grohl of Lindsey Buckingham van Fleetwood Mack. Waarvan akte natuurlijk.

Michael Lennon is te omschrijven als een enorme perfectionist als het om muziek gaat. Alles moet precies kloppen en passen. Michael lacht hard bij het woord perfectionist: “Haha, ik zou mezelf geen perfectionist noemen. Ik prefereer het woord genie, hahaha. Wie het verzonnen heeft weet ik niet, maar ik besteed inderdaad altijd veel tijd en aandacht aan de settings. Alles moet goed zijn bij de shows, het geluid moet gewoon kloppen. De show moet ons gevoel gewoon goed overbrengen, de gitaren en drums moeten perfect klinken, dat wel. De show zelf hoeft van mij echter niet perfectionistisch, spontaniteit is erg belangrijk bij optredens van Venice. Net iets anders proberen om het fris te houden. Ik besteed wel veel aandacht aan details en ik wil gewoon altijd dat we ons beste beentje voor zetten. Het publiek betaalt hun zuur verdiende geld om ons te zien en dan wil ik ze belonen met een supershow.”

Vanaf woensdag staat Venice vijf keer in de Nederlandse zalen, beginnend in de Oosterpoort aanstaande woensdag, via Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam eindigend in Zwolle (De Spiegel) volgende week woensdag (16 november). Sommige zalen kennen de mannen inmiddels al. “We zijn erg benieuwd naar de Melkweg, daar hebben we nog nooit gespeeld volgens mij. Sowieso zijn de andere zalen ook leuk, we hebben overal wel goede herinneringen. Zwolle bijvoorbeeld, daar viel ik van een betonnen trap na een optreden, met bagage en al. Ik viel daar voorover op de grond precies tussen vijf medewerkers van het theater in die daar stonden te roken. Afschuwelijk, maar achteraf kan ik er wel om lachen.” We hopen natuurlijk dat dat dit keer niet gebeurd en wensen Michael en de mannen veel succes en plezier tijdens de tournee.

woensdag 9 november Groningen Oosterpoort

donderdag 10 november Eindhoven Muziekgebouw Eindhoven

zaterdag 12 november Amsterdam Melkweg RABOzaal

zondag 13 november Rotterdam Oude Luxor

woensdag 16 november Zwolle Theater de Spiegel

Deel: