altOmdat bij de verschijning van een album een deel van de nummers al een tijdje als single op het internet en de radio circuleert heb ik besloten om aan deze nummers in 5 In The Picture aandacht te schenken. Elke week zoek ik vijf nummers bij elkaar die – het liefst – de afgelopen week als single zijn verschenen. Een enkele keer, bij de iets minder bekende artiesten, kan het zo zijn dat het nummer al iets langer was te beluisteren. Sommige artiesten zijn heel bekend, maar sommigen hebben nog geen enkel album of EP op hun naam staan en zullen voor velen nog onbekend zijn. De grote overeenkomst tussen de nummers zal zijn dat weinig mensen de nummers nog kennen (ze zijn tenslotte nieuw), en 5 In The Picture moet daar dus verandering in brengen. De nummers die ik hier plaats toets ik aan mijn smaak en weten mij om één of andere reden genoeg te boeien om ze hier te plaatsen. Dit keer staan er twee kerstnummers tussen. Eentje van het dit jaar definitief doorgebroken Beach House en een nieuw nummer van The Killers, die dus weer bij elkaar zijn. De drie andere nummers zijn van bands die een stuk minder bekend zijn en – toevallig – komende maand in Nederland zullen optreden.

Beach House – ‘I Do Not Care for the Winter Sun’
Diegenen die Beach House kennen zullen direct de typische dromerige stijl herkennen van dit shoegaze duo uit Baltimore. Het subtiele geluid van de kerstklokjes verklappen dat het geschreven is voor deze tijd van het jaar, maar ook kersthaters kunnen dit nummer prima aanhoren, want het ligt er niet al te dik bovenop.
{slide=Beach House – ‘I Do Not Care for the Winter Sun’}http://www.youtube.com/watch?v=K5WhkNRZQGA{/slide}

The Killers – ‘Boots’
De band nam een tijdje een pauze, wat inhield dat de bandleden los van elkaar hun muzikale inspiratie de vrije loop lieten. Ondertussen hebben ze weer een nieuw nummer dat sterk beïnvloedt is door de streng religieuze Brandon Flowers. Nu kunnen de teksten nog redelijk neutraal opgevat worden, maar de daarbij behorende videoclip is alles behalve religieus neutraal. Geen probleem natuurlijk, het gaat tenslotte om de muziek. Het geluid van de band is nog steeds hetzelfde en ze lijken zowaar een beetje terug te vallen op hun vroegere werk. Heb ik al vermeld dat ook dit nummer kerstklokjes bevat?
{slide=The Killers – ‘Boots’}http://www.youtube.com/watch?v=UymN_kjYeFk{/slide}
AUSTRA – ‘Beat and the Pulse’
AUSTRA zijn drie muzikanten uit Toronto waarvan Katie Stelmanis de zang voor haar rekening neemt. Het is niet simpelweg onder één elektronisch stijl te plaatsen omdat het aan de ene kant industrial is door de donkere rauwe drums, maar omdat het ook veel minder donkere elementen bevat is het een hele bijzondere elektronische mix geworden die echt tot leven komt met hoge, ietwat schelle stem van de zangeres. Liefhebbers van dit nummer kan ik verblijden, want ze treden 12 januari op in Studio 80 (Amsterdam) en 15 januari in Tivoli De Helling (Utrecht).
{slide=AUSTRA – ‘Beat and the Pulse’}http://www.youtube.com/watch?v=emHAfLWqbnA{/slide}
Treefight for Sunlight – ‘What Became of You and I?’
Vrolijke psychedelische pop; dat is de juiste omschrijving van deze muziek. Deze vier jongens uit Denemarken lijken geïnspireerd door de Beach Boys als ik let op de harmonieuze samenzang. Ik ben benieuwd hoe ze worden ontvangen op Noorderslag, want daar treden ze 12 januari op. Mij hebben ze in ieder geval al overtuigd van hun talent.
{slide=Treefight for Sunlight – ‘What Became of You and I?’}http://www.youtube.com/watch?v=J_RHtzq-5dY{/slide}
The Vaccines – ‘Post Break-Up Sex’
Deze Londense band kan wel eens de verrassing worden van 2011. Post Break-Up Sex is een catchy nieuwe stijl rock & roll nummer met een simpele tekst en melodielijnen die een beetje doen denken aan het beginwerk van The Killers. In het algemeen is het meer een Britse versie van The Strokes. Beter luister je zelf gewoon een keertje en vind je het na die drie minuten niets, dan is het niets voor jou, want dit is zo’n nummer die in één keer aan slaat, of helemaal niet. Ook zij zijn 12 januari te zien op Noorderslag en anderhalve maand later in Paradiso op 26 februari.{slide=The Vaccines – ‘Post Break-Up Sex’}http://www.youtube.com/watch?v=z7f08u8jub8{/slide}
Deel: