Eifur is het vijfde album van Fejd. Fejd is een Zweedse band die Nordic medieval folk metal maakt. Nou is dit naar mijn mening niet echt een genre, maar zodra je de cd gaat beluisteren kom je erachter dat geen enkele andere benaming beter bij deze muziek zou passen dan Nordic medieval folk metal. De muziek in dit album zit gewoon vol met Noorse, middeleeuwse en/of folkinvloeden. De zanger gebruikt instrumenten waarvan ik nog nooit gehoord heb (zo vraag ik me nog steeds af wat een Moraharpa is). De band maakt duidelijk gebruik van folk-technieken om het middeleeuwse geluid te versterken.De basgitaar en de drum worden zo subtiel gebruikt dat het niet afleidt van de mooie folkmuziek, maar wel zorgt voor een krachtiger geheel.

Als je echter naar het totaal van Eifur kijkt, krijg je een wat minder positief beeld. Ook al zijn de nummers zelf lang niet slecht, ze lijken allemaal wel erg veel op elkaar. Hierdoor gaat het album al snel vervelen.Iets wat wel erg goed gedaan is bij dit album is de opbouw. Het eerste nummer is erg rustig, met bijna geen metal erin. Later word het album iets zwaarder, waardoor je goed mee wordt gesleurd door de muziek.

De stem van zanger Patrik Rimmerfors versterkt nog meer de sfeer die het hele album uitstraalt. De zanger zingt soms niet helemaal zuiver, maar dit is gelukkig totaal niet hinderlijk. Verder heb ik enorm veel respect voor de zanger, aangezien hij ook nog zeven instrumenten speelt, waaronder de bouzouki, de doedelzak, de mondharp, de draailier en de blokfluit.

Deze muziek is zeker wel wat voor de liefhebber van apartere soorten metal, als vikingmetal of paganmetal.Wel verwacht ik dat het ondanks dat het metal is, niet echt iets is voor het grotere metalpubliek. Ik zou deze muziek eerder aanraden aan een folkliefhebber dan aan een metalfan. Dit neemt gelukkig niets weg van de kwaliteit, dus als je van deze stijl houdt, is Eifur van Fejd echt een aanrader. (8/10) (Napalm Records)

Deel: