In een tijd dat de grenzen tussen Hardcore en Metal aan het vervagen zijn, komt één van de meest toonaangevende bands in het Hardcore-genre met een nieuw album op de proppen. ‘Empire’ is het zevende full-length album van Freddy ‘Madball’ Cricien en zijn mannen. Ondanks dat ik geen fan ben van een bepaalde hokjesgeest binnen de muziek vreesde ik toch het ergste toen ik vernam dat de plaat geproduceerd was door ex-Morbid Angel/Hate Eternal gitarist Eric Rutan (ook producer van o.a. Nile, Six Feet Under en Cannibal Corpse), een man met naam en faam in de extreme Death Metal wereld.

Nadat ik enerzijds twijfelend en anderzijds vol van spanning het zilveren schijfje in mijn cd speler had gestopt, werd ik ruim een half uur later wakker in een prettige roes. Wat een woede, wat een agressie, wat een energie, wat een band!!!. Met het openingsnummer ‘Invigorate’ zet Madball direct de toon voor de rest van het album. Vijftien korte krachtige (New York) Hardcore songs denderen in een rap tempo voorbij om pas bij het slotnummer ‘Rebel4Life18’, een ode aan de overleden vriendin van bassist Hoya, wat gas terug te nemen. Het is na de twee vorige platen ‘Legacy’ en ‘Infiltrate the System’ een verademing om de band weer eens echt boos te horen.

Het nummer ‘Hurt You’ doet me met zijn 0:42 minuut denken aan ‘Get Out’ uit het prille begin van de band. Ook is het heerlijk om Freddy weer eens in het Spaans te horen schreeuwen in de nummers ‘Spiders Web’ en ‘Con Fuerza’. Volgens echte hardcore tradities mag er op een album als dit zeker geen ‘special guest’ ontbreken. Samen met Freddy’s grote broer Roger Miret (Agnostic Front) wordt in het nummer ‘Shatterproof’ een ode gebracht aan o.a. Killing Time, Sick Of It All, Agnostic Front en Cro Mags, de ‘die hards’ van de New York Hardcore-scene. De openings zin van dat nummer “There’s no justice, it’s just us” zegt al genoeg, ik krijg er kippenvel van.

Madball heeft sinds hun debuut 7” vinyl e.p. ‘Ball of Destruction’ ,inmiddels éénentwintig jaar geleden, nog nooit een slechte plaat uitgebracht, maar dit is echt een juweel die je zo naast de eerste twee platen ‘Set it Off’ en ‘Demonstrating my Style’ kunt leggen. Voor de echte liefhebbers van deze band heeft het Amerikaanse Reaper Records een gelimiteerde 7” vinyl e.p. uitgebracht met de nummers ‘Real American Hardcore’ en ‘All or Nothing’ (beiden van dit album). Wees er snel bij want de oplage bevat slechts 2000 stuks. De titel van het album is ‘Empire’. Als Madball daarmee bedoelt de (New York) Hardcore Scene….dan mogen zij zichzelf kronen tot koningen van dat ‘Empire’. (9/10) (Nuclear Blast)

Deel: