Mysteryland 2010Yesterday is history – Today is a gift – Tomorrow is Mystery!

Kunst, theater, dans en workshops op het voormalig [[Floriade]]-terrein in Haarlemmermeer. Meer heb je toch niet nodig voor een leuk dagje uit? Jawel hoor! Techno, house, trance, dance, hardstyle, urban, hiphop, electro en de onbeschrijflijke sfeer op [[Mysteryland]]! Met het zeventiende jaar op de kalender, mag Mysteryland zich het oudste dance festival noemen. En het einde is volgens mij nog lang niet in zicht. Integendeel: het festival groeit en groeit. In 2010 zijn er maar liefst 60.000 bezoekers op het dagje uit afgekomen en het behoort vandaag de dag tot één van de meest toonaangevende dancefestivals ter wereld. Zie dat maar eens te overtreffen!

In 1993 is Mysteryland begonnen als nachtelijk hardcore festival, maar inmiddels is het uitgegroeid tot het grootste, meest veelzijdig en creatiefste dagfestival van Nederland. En om dát te vieren, hebben ze een cd uitgebracht! De (dubbel) cd beschrijft als het ware het echte Mysteryland gevoel. Maar, zoals het met veel festivals het geval is: je moet er geweest zijn wil je dit echte gevoel (weer) kunnen oproepen. Ik ben niet op Mysteryland geweest en ik krijg inderdaad niet het beschreven gevoel wat deze cd teweeg zou moeten brengen. Helaas.

De cd is opgedeeld in twee delen. Schijf één bevat het beste van de ‘grote’ artiesten van het ‘grote’ podium en schijf twee bevat dan automatisch het wat meer underground geluid van Mysteryland. Als ik heel eerlijk moet zijn, klinkt schijf één voor mij beter. Misschien omdat hier ook de wat meer bekendere artiesten op staan. Namen als [[Tim Berg]], [[Axwell]] en [[Fedde le Grand]] ken ik wel. Maar hier houdt voor mij de herkenning dan ook meteen op.

De muziek van een band of DJ wordt een stuk emotioneler wanneer je ze live hebt op zien treden, dan dat je ze alleen kent van de cd. Zo krijg ik bij de band [[Flogging Molly]] (Ierse Punk Rock) nog steeds het gevoel alsof ik tussen het publiek sta te springen. Ik weet zeker dat de bezoekers van Mysteryland dit ook zullen hebben bij deze cd. Maar ja, je moet er dus wel eerst geweest zijn.

Elke plaat bestaat uit één lange mix. Hierdoor wordt het verschil tussen de artiesten soms erg vaag (vooral als je maar de helft kent) en de overgangen bestaan vaak uit droge bass en beats. Op een festival met allemaal dansende mensen om je heen hoor je dat niet eens en is het geen enkel probleem. Maar in bijvoorbeeld de auto begint dat al heel gauw te vervelen. Dit gaat niet ten goede aan het nummer dat na de overgang komt. Dit krijgt zo namelijk een hele slappe intro, waardoor de DJ ineens niet meer goed uit de verf komt. Terwijl, als ik dat betreffende nummer van die betreffende DJ ‘los’ hoor, ik helemaal uit mijn plaat kan gaan! En ja, bij een mix is dat heel apart om te horen. De nummers duren ook nog eens de helft zo lang, omdat de overgang er aan het einde altijd nog bij komt. Gemiste kans, al zeg ik het zelf.

Maar goed, om het even samen te vatten. In het geval van deze Mysteryland 2010 cd is mijn advies: ga naar de 18e verjaardag van Mysteryland en koop vervolgens die cd. Dat scheelt in ieder geval een hoop gevloek in de auto!(5/10)

Deel: