Glenn de Randamie, beter bekend als [[Typhoon]] won in 2004 al op 20-jarige leeftijd de [[Grote Prijs van Nederland]] in de categorie hiphop. Sindsdien is de Zwolse rapper niet meer weg te denken uit de hedendaagse hiphip/scene. Toen Ty in 2007 werd gevraagd ter gelegenheid van de Uitmarkt op te treden met het [[New Cool Collective]], was dat voor hem een wens die in vervulling ging, aangezien de jonge hiphiper al jaren fan is van de grootheden uit de Nederlandse Jazz-scene. Eind 2007 vraagt Ty het collectief gezamelijk een concert te geven in Paradiso. Het concert werd legendarisch en de magie was geboren. Helaas gingen beiden daarna weer hun eigen weg, tot Typhoon en het New Cool Collective door [[Jörgen Raymann]] werden gevraagd voor een gezamelijk optreden in ‘Raymann is laat’. De magie bleek nog steeds te bestaan, en vrijwel direct na het TV-optreden rees het idee om samen een EP te releasen.

Dit project werd ‘Chocolade’, een EP meteen gezamelijk remake van ‘Bumayé’, enkele nieuwe nummers, en drie live opnames van het concert in Paradiso, met nummers in samenwerking met de rest van Typhoon’s [[Fakkelbrigade]], Giovanca en Ty’s broer [[O-Dog]]. Vanaf het begin af aan klinkt de EP als vertrouwd, met Typhoon’s hit ‘Bumayé’ in een jazziër jasje dan [[Guru]]’s [[Jazzmatazz]] ooit voor elkaar heeft gekregen. De sweepende trompet van New Cool Collective’s [[David Rockenfeller]] laat het collective op het nummer naar de grootste hoogte stijgen, en maakt grote kans om bij single-release hoog te toppen. ‘Licht uit’ brengt de luisteraar naar een stijl die het best beschreven kan worden als Cubaans-Nederlandse jazzhop, met zelfs wat rockinvloeden, wat de plaat toch wat extra dimensie geeft. ‘A De Na Oso’ (Sranantongo voor ‘Zij is thuis’) is een ode aan Ty’s moeder, en de herinneringen aan zijn opvoeding. De fusion-jazz van het NCC maakt tesamen met de poëtische monoloog van Typhoon een nummer dat experimenteel gezien kan worden als hoogtepunt van de EP. Misschien jammer dat het zo abrupt en veel te kort eindigt.

Samen met Typhoon’s Fakkelbrigade gaat het op de titeltrack ‘Chocolade’ wat meer terug naar Ty’s muzikale roots, hoewel [[Benjamin Herman]] op saxofoon tijdens het nummer laat blijken dat hij niet voor niets aan de top van de Nederlandse jazz-scene staat. De flow van de Brigade loopt lekker, en het Collective geeft kennis van een uitermate goede expertise op het gebied van ondersteuning. Niet voor niets speelde het NCC al op vele grote festivals over de hele wereld. De drie live-tracks (‘3Luik’, ‘Naamval’ en ‘Brand Los’) laten een sfeer achter waarbij je direct gelooft dat de hele EP live is opgenomen, iets waaruit kracht spreekt. Misschien door Herman’s snelle overslaande alt-sax op ‘Naamval’, misschien om Typhoon’s doordringende texten, het samenspel tussen Ty en het New Cool Collective op ‘Chocolade’ vraagt om meer, en snel! De ‘Chocolade’ EP ([[Top Notch]]) ligt vanaf vrijdag 20 november in de winkel. Op zondag 22 november vindt de albumpresentatie plaats in de [[Melkweg]] in Amsterdam. (8/10)

Deel: