Op 14 april van dit jaar overleed op 48-jarige leeftijd Petrus T. Ratajczyk, beter bekend als Peter Steele, de boomlange- en indrukwekkende frontman van de zéér succesvolle Metalformatie ‘Type O Negative’. Steele begon zijn muzikale loopbaan begin jaren tachtig als zanger/bassist met het zeer controversiële trio ‘Carnivore’. Niemand had toen ooit kunnen bedenken dat zijn tweede ‘kindje’, Type O Negative, zou uitgroeien tot één van de meest geliefde en gerenommeerde metalbands allertijden. Die bewuste dag in april, de dag dat boegbeeld Peter Steele stierf, luidde per direct het einde van de bewogen- en succesvolle carrière van Type O Negative in.

Het is nu 16 november van het jaar 2010, Monster Magnet staat vanavond voor het derde achtereenvolgende jaar op het ‘menu’ van het Eindhovense Effenaar. Als voorafje krijgen bezoekers ditmaal de Brooklynse formatie ‘Seventh Void’ voorgeschoteld. Seventh Void is de band van niemand minder dan ex-Type O Negative leden Kenny Hickey (Foto)(zang/gitaar) en John Kelly (drums). Met een dertig shows tellende Europese tournee en een opstapel staande wereldwijde release van de debuut cd ‘Heaven is Gone’ wordt het tijd om nader kennis te maken met deze ‘doom’ metal formatie.

Toen ik aankwam bij de Effenaar leek die kennismaking even in duigen te vallen. Manager Matyas vertelde mij dat de band in Eindhoven aan het ‘shoppen’ was. Een uurtje later dan gepland zit ik, na kennis gemaakt te hebben met de band, onder het genot van een biertje alsnog oog in oog met Kenny Hickey. Kenny verontschuldigd zich: “We zijn na het optreden in Malmö (Zweden) bestolen, dus moesten we nog wat extra ondergoed en kleding kopen. Ook slik ik medicijnen, die heb ik hier zojuist kunnen krijgen uit een mooie schone apotheek waar ik uiterst vriendelijk werd geholpen. Ik ben al meerdere keren in Nederland en Eindhoven geweest, maar ik blijf me verbazen hoe gemoedelijk het er hier allemaal aan to gaat”.

Ondanks dat ’Seventh Void’ nu pas in Europa te zien is en dat de cd nu pas wereldwijd uitkomt bestaat de band al sinds 2003, dat is in de tijd dat Type O Negative nog bestond. “Ja, dat klopt, tussen de albums ‘World Coming Down’ en ‘Life is Killing Me’ zat een erg lange periode van stilte, het was een tijd dat Peter erg vaak ziek was. John (Kelly) en ik wilde lekker bezig blijven en muziek maken, zo zijn de eerste ideeën voor Seventh Void ontstaan. Terwijl Peter bloed lag op te hoesten schreven wij onze eerst songs. Seventh Void was echter nooit bedoeld als side-project maar als volwaardige band naast Type O Negative waar wij tijdens de pauzes gewoon mee aan de slag konden”.

In de U.S.A. is het debuutalbum ‘Heaven is Gone” al in april van het vorige jaar verschenen via het platenlabel ‘Big Vin’ van ex-Pantera Drummer Vinnie Paul. Nu ruim anderhalf jaar later wordt het album hier pas uitgebracht, vanwaar die vertraging? “Nou, dat is nogal een ingewikkeld verhaal. Met Type O Negative hadden we net een nieuwe deal getekend bij het Duitse SPV Records zij brachten onze ‘Dead Again’ plaat wereldwijd uit. Toen de mensen van SPV enkele shows van Seventh Void hadden gezien, wilden zij ook het Seventh Void album wereldwijd op de markt zetten. Onze vriend Vinnie Paul had immers alleen een distributie deal in de Verenigde Staten. Het ging ons allemaal voor de wind totdat SPV op z’n reet ging. Vinnie bracht ons album netjes uit in Amerika, maar voor Europa hadden we nog steeds geen deal, ook voor Type O moesten we uiteraard op zoek naar een nieuwe platenmaatschappij.…Toen kwam Napalm Records in het vizier. Eigenlijk was het in eerste instantie de bedoeling dat Napalm het volgende Type O Negative album uit zou brengen, helaas stierf Pete vlak nadat hij alle contracten had getekend. Dus dankzij Type O Negative is ons album binnenkort overal verkrijgbaar”.

Wat verwachten jullie zelf van het album, gebaseerd op de verkoopcijfers in Amerika en de publieksreacties tot op heden in Europa? “Nou dat is moeilijk te voorspellen. In Amerika hebben we niet erg veel de kans gekregen om het album te promoten. Het label van Vinnie is niet zo groot, hoe erg hij ook zijn best heeft gedaan en hoe erg hij zijn hart ook in het geheel stopt, hij is slechts één persoon die het allemaal draaiend moet houden. We hebben drie korte tournees gedaan, waaronder één van vier weken met de band Static-X, die verliep geweldig. Helaas hebben we ook wel eens “nee” moeten zeggen tegen langere tournees omdat er gewoonweg geen geld voor was. Ik schat dat we in de U.S.A. tot nu toe zo’n 10.000 platen verkocht hebben, dat is niet zo wereldschokkend.In Europa worden we echt warm ontvangen en de reacties van het publiek zijn wisselend maar voornamelijk positief” (“The shows are kickin’ ass”).

Jullie album was ruim anderhalf jaar lang niet verkrijgbaar hier in Europa, echter op het internet is alles momenteel illegaal te downloaden. Merk je dat mensen hier in Europa jullie nummers al kennen en wat vind je van de ‘download cultuur’. “Nou je kijkt hier echt naar een slachtoffer van die download cultuur. Ik ben zowel trots als blij over het feit dat we met Type O Negative de laatste golf van het plaat kopende publiek nog hebben meegemaakt. We verdiende goed en af en toe kwam er nog eens een leuke cheque onze kant op van de platenmaatschappij. Het downloaden heeft heel mij carrière veranderd en dat geldt eigenlijk voor alle ‘mid level rockbands’. Een grote band zoals Metallica gaat van 10.000.000 verkochte platen misschien naar 5.000.000 verkochte platen, maar een band als Type O Negative ging van 1.000.000 verkochte platen naar slechts 100.000 stuks en dat doet pijn, vooral financieel. Ook denk ik niet dat het illegaal downloaden heeft bijgedragen aan onze populariteit hier in Europa. Ik zie en ontmoet bij elk optreden wel 8 a 10 ‘hardcore’ Type O Negative fans die onze nummers al kennen, maar zij hebben ons album gewoon gekocht”.

Jullie muziek wordt door collegae van mij omschreven als Doom metal in de trend van Black Sabbath, St. Vitus en Candlemass, kun jij je daar in vinden? “Ja, de term ‘Doom’ of ‘Doom Hardrock’, kan ik me wel in vinden, misschien spelen wij met wat meer ‘hooks’ en meer rock elementen”. Dat was dus mijn volgende opmerking, jullie muziek wordt ook in verband gebracht met bands als Soundgarden en Alice in Chains. “Ook dat kan en zal ik niet ontkennen”. “Onze invloeden komen mede van de groten der aarde: Led Zeppelin, Black Sabbath, Alice in Chains, Soundgarden en AC/DC”.

Hoe voelt het voor jou en Johnny om met Seventh Void weer onder aan de ladder te beginnen? Type O Negative was immers een heel populaire band, de hele (metal) wereld liep in jullie shirts, bezocht jullie concerten en lag aan jullie voeten. “Het voelt goed om weer iets met muziek te doen en ergens naar te streven. We zijn nu ‘opening act’, dus hebben we alleen maar fans te winnen. Ook in de begin dagen van Type O Negative hebben we ons moeten bewijzen als support van andere bands . Maar ik heb nog nooit in mijn carrière met Type O Negative hoeven toeren in een bestelbus. We hadden met Type O Negative altijd degelijke touringcars tot onze beschikking. De accommodaties en voorzieningen gaan momenteel sowieso erg achteruit en dat is niet prettig. Ook ik word een jaartje ouder. Dit is géén ego ding, maar ik zou wat meer comfort wel waarderen”.

Jij en John hebben een nieuwe carrière voor de boeg met Seventh Void, ik heb gehoord dat Josh Silver (Toetsenist van Type O Negative) zich helemaal heeft teruggetrokken uit de muziek business. Gaan jullie als ex-leden nog een tribute brengen aan Peter Steel en Type O Negative of gaan de voormalig platenmaatschappijen met de eer strijken om nog wat centen te verdienen? “We hebben wel wat plannen over een eventuele tribute aan Peter en Type O Negative. We gaan zelf het podium niet meer op, het is juist leuk om dat aan anderen over te laten. Maar het hele gebeuren zal door ons georganiseerd worden zonder tussenkomst van een platenmaatschappij. Al is het misschien wel een goed idee om dat juist wel uit te brengen op cd”.

Tot slot, wat kunnen we in de nabije toekomst verwachten van Seventh Void? Het materiaal op jullie cd is eigenlijk al vrij oud. “We willen onze volgende cd in het voorjaar van 2011 klaar hebben. Er liggen al twee nieuwe songs compleet klaar en de daarop volgende drie songs zijn we aan het afronden. We zien wel wat de toekomst na deze tour ons brengt”.

Het ‘Heaven is Gone’ album van Seventh Void ligt op 26 november bij je locale platenboer. Na een geweldig optreden van deze gasten in het voorprogramma van Monster Magnet kan ik alleen maar zeggen: “Check it Out!”

Deel: