Gisteravond, 23 november stonden de heren van Orchestral Manouvres in the Dark in een bomvol Paradiso te Amsterdam. Dit in het kader van het uitkomen van hun nieuwe album 'History of Modern'. Na een kort optreden tijdens Night of the Proms in 2009 nu weer een volledige show sinds jaren van OMD. Eindelijk!

Het was voor mij niet de eerste keer dat ik OMD zag optreden, eerder zag ik ze bij Veronica's Rocknight (26-10-1985) , en tijdens Night of the Proms (21-11-2009), beide in Ahoy te Rotterdam. Eerder dit jaar had ik het genoegen om Andy McCluskey en Paul Humphreys te mogen interviewen. De reden van dit interview was het op 20 september uitkomen van hun nieuwe album 'History of Modern'.

De Britse band 'Mirrors' stond in het voorprogramma voor OMD. Als je snel naar het podium keek, zou je zomaar kunnen denken dat Kraftwerk er stond. De heren speelden een heerlijk stukje elektropop, dit is een band waarvan we wat mij betreft veel meer mogen gaan horen.

Mirrors is een goed voorprogramma voor OMD, dat met veel applaus onthaald wordt door het publiek. De band begint de show door te openen met 'New Baby's' van hun nieuwste album History Of Modern. Dit album is een sterke terugkeer na 14 jaar. Van deze cd worden er nog een aantal nummer gespeeld, waaronder hun nieuwe single 'Sister Mary say's en 'New Holy Ground'. Ook werden er veel 'oude' songs gespeeld, zoals 'Souvenir', 'Talking Loud and Clear', 'Messages' en 'Tesla Girls'.

 

De blijkbaar onvermoeibare Andy McCluskey danst er op los. 51 jaar jong, maar nog steeds even beweeglijk als in zijn jonge jaren en met een stem die zó goed is, echt, het lijkt wel of we 30 jaar terug zijn. Paul Humphreys staat nog net zo goed als onbeweeglijk achter zijn keyboard als in de 80's. Hij laat horen het zingen nog niet verleerd te zijn als hij 'Forever Live And Die' ten gehore brengt.

Het voltallige publiek gaat compleet uit hun dak wanneer wereldhits als 'Enola Gay' en 'Joan Of Arc (Maid Of Orleans)' worden gebracht. Ondertussen heeft Andy zijn stropdas afgedaan en Paul zijn colbert uitgedaan, het is inmiddels aardig warm geworden. Leuke anekdote is dat 30 jaar geleden OMD ook als eens heeft geprobeerd om in Paradiso te spelen. Het werd toen afgelast vanwege oproer in de Hoofdstad. Tijdens de repetities van vandaag ging Andy even naar buiten en je raad het al, weer was de oproerpolitie aanwezig! Na hun eerste hit 'Electricity' gespeeld te hebben was het concert helaas afgelopen. OMD is terug, en hoe!

 


Foto's (c) 2010 Charlona Teerlink

 

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: