Elf jaar na London Grammar’s dubbel platina debuutalbum ‘If You Wait’, brengt de band in september hun vierde album uit getiteld ‘The Greatest Love’. Eind 2024 toert de band met de gelijknamige The Greatest Love Arena Tour door Europa. Met wereldwijd drie miljoen verkochte albums, twee nummer 1 albums, een Ivor Novello Award en talloze BRIT Award-nominaties, hebben Hannah Reid, Dan Rothman en Dot Major een zeer succesvolle carrière opgebouwd. De bandleden leerden elkaar als tieners kennen op de universiteit. “Het bereiken van dit punt in mijn carrière is de trots van mijn leven”, zegt frontvrouw en songwriter Hannah.

Het nieuwe album ‘The Greatest Love’ is het resultaat van een mooie en creatieve periode. Het levert de hartverscheurende teksten en hemelse vocalen die London Grammar-fans aanbidden, maar bevat ook momenten van echte vrijheid en feest. Het eerste nummer op het album genaamd House zet de toon. Over een stuwend ritme – gemaakt om het hele jaar door dansvloeren te vullen – komt een compromisloze tekst: “This is my place, my house, my rules.” “Het gaat over het trekken van grenzen om jezelf”, zegt Hannah, die nu vierendertig is. “Toen ik dertig werd, veranderde mijn mindset, en voelde ik me niet langer slachtoffer van iets – alles voelde binnen mijn macht. Ik dacht, muziek maken moet leuk zijn, en dat gaan we laten gebeuren.”

London Grammar produceerde het grootste deel van het album zelf. “Toen we een jonge band waren, vonden we magie met oudere, zeer ervaren producers, en dat was belangrijk – we leerden veel”, zegt ze. “Maar nu worden we die mensen, en dat betekent dat we echt productief en zelfredzaam kunnen zijn.” De band vertrouwt meer op hun eigen oordeel: “Het kan ons niet meer schelen wat iemand anders denkt. Als wij het leuk vinden, doen we het.”

De sound van London Grammar is nog steeds een genre-blend, bewegend van electronica naar pop. Het tweede nummer van het album, ‘Fakest Bitch’, is een ballad begeleid door piano en gitaar – maar de messcherpe teksten zorgen voor een sterk contrast. “Don’t turn to me with the driest tears that you’ve been faking for years”, zingt Hannah met haar onmiskenbare stemgeluid. Ze is ‘geobsedeerd’ door het nummer, zegt ze; het werd in een uur geschreven, en bevat de originele demovocalen. “Het maakt me ook een beetje ongemakkelijk, wat ik denk dat een goed teken is”, lacht ze. “Het kwam er zo snel uit, en de teksten zijn meedogenloos maar enkele van mijn beste.”

De drie bandleden hebben allemaal onafhankelijke projecten, wat de muziek die ze samen maken heeft verbeterd: Hannah schildert en schrijft liedjes; Dot is een DJ die elektronische muziek uitbrengt; en Dan produceert voor verschillende andere artiesten. “Ik denk dat die uitlaatkleppen voor zelfexpressie ons hebben geholpen experimenteler te worden”, zegt Hannah.

De band heeft een enorm aantal fans. Hun muziek is meer dan een miljard keer gestreamd – maar ze hebben nooit de ambitie gehad beroemd te zijn. “We werden blootgesteld aan beroemdheid met het succes van het eerste album, toen we echt jong waren,’ zegt Dan. ‘We overdreven waarschijnlijk, maar we realiseerden ons al snel dat het qua persoonlijkheid niets voor ons was.” De toekomst ziet er rooskleurig uit. “Ik wil dat we samen muziek blijven maken tot we oud, gerimpeld en volkomen irrelevant zijn,’ grapt ze. ‘Zolang we de kunst vooropstellen, is er geen reden waarom we niet decennia door kunnen gaan.”

Op zondag 3 november 2024 geeft de Britse band London Grammar een concert in de Ziggo Dome.

Deel: