Deze week heeft de langverwachte film ‘Bob Marley: One Love’ zijn intrede gedaan in de bioscopen, een biografisch drama dat het leven en de muzikale erfenis van de legendarische reggaemuzikant Bob Marley verkent. In de afgelopen decennia is het biopicgenre steeds populairder geworden, met succesvolle films als ‘Elvis’ met Austin Butler, ‘Ray’ met Jamie Foxx, ‘The Social Network’ met Jessie Eisenberg en ‘Bohemian Rhapsody’ met Rami Malek die de weg hebben geplaveid voor dit genre.

De film, geproduceerd door Ziggy Marley, een van de zonen van Bob Marley, en met Hollywood-icoon Brad Pitt als geldschieter en producent, belooft een diepgaand en meeslepend portret te bieden van een van de meest invloedrijke muzikanten van de 20e eeuw. De regie is in handen van Reinaldo Marcus Green, bekend van zijn werk aan de HBO-serie ‘We Own this City’ en de biopic ‘King Richard’.

Helaas slaagt Green er niet volledig in om zijn stempel te drukken op ‘Bob Marley: One Love’. Het beperkte scenario, de uitdagingen met de acteurs en de complexe erfenis van Bob Marley hangend als een schaduw boven de film, maken het voor Green een uitdaging om een meesterwerk af te leveren.

De film richt zich voornamelijk op een specifiek deel van Bob Marley’s leven, beginnend met de tragische moordaanslag op Marley in 1976. Vervolgens volgen we zijn reis naar het Verenigd Koninkrijk waar hij het iconische album “Exodus” opneemt. De film bereikt zijn climax wanneer Marley in 1978 terugkeert naar Jamaica voor het historische One Love Peace Concert. Hoewel de film enkele belangrijke momenten uit Marleys leven belicht, blijft het een oppervlakkige benadering van zijn buitengewone carrière en persoonlijkheid.

Een van de tekortkomingen van de film is het gebrek aan diepgang in de karakterontwikkeling en de relaties van Marley. Hoewel de film een glimp geeft van Marleys romantische relatie met Rita, blijft dit aspect van zijn leven onderbelicht. De muziek, een essentieel onderdeel van Marleys nalatenschap, krijgt ook niet de aandacht die het verdient. Het album ‘Exodus’ staat centraal, maar de film slaagt er niet in om de bredere muzikale context van die tijd weer te geven.

De vertolkingen van de acteurs zijn wisselend, met Lashana Lynch die als Rita Marley de show steelt met haar krachtige performance. De film had echter baat gehad bij een meer overtuigende vertolking van de rol van Bob Marley. Het scenario biedt interessante inkijkjes in Marleys leven, maar blijft oppervlakkig en mist een diepere verkenning van de complexiteit van zijn persoonlijkheid.

‘Bob Marley: One Love’ is vooral geschikt voor fans van Bob Marleys muziek, met name het album ‘Exodus’. Voor wie meer wil begrijpen van Marleys maatschappelijke impact en waarom hij nog steeds zo’n iconische figuur is, biedt de film echter weinig nieuwe inzichten. De film laat kansen liggen om een diepgaand en gelaagd portret te schetsen van een van de grootste muzikanten aller tijden.

In een film over het leven van Bob Marley is de muziek uiteraard van zeer grote invloed. Ook hier is het resultaat ronduit teleurstellend te noemen. De soundtrack is een soort van mix tussen een best of, aangevuld met twee tracks uit de film. In de film zelf ligt de nadruk immens op het album ‘Exodus’, en heeft de muziek verder een vrij ondergeschikte rol. Ook was er in die tijd natuurlijk muzikaal veel meer aan de gang op Jamaica. Bob Marley bewoog zich niet in een vacuüm.  Peter Tosh, the Maytals, Jimmy Cliff, Desmond Dekker om maar een paar muzikanten te noemen komen totaal niet voor. In de film is er alleen maar Bob Marley. En dat was gewoon niet de realiteit.

Het scenario van de film wordt getekend tegen de geschiedenis van de politiek onrust op Jamaica in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Voor degene die weet wat er speelde, is dit wel duidelijk. Maar de vele jonge fans van Marley in de bioscoop zullen door deze film niet veel wijzer worden van het maatschappelijke belang van hun muzikale held. Politiek geweld werd gemeengoed in Jamaica in de jaren zeventig. Politieke partijen begonnen misdaadbazen te betalen voor steun van lokale bendes. Bedreigingen en pogingen tot moord kwamen ook steeds vaker voor. Dit leidde ook tot de moordaanslag op Marley. Helaas is de film hier weinig precies over en fungeert het verhaal slechts als een ruwe schildering op de achtergrond.

Met een score van 6/10 weerspiegelt deze recensie de gemengde gevoelens over ‘Bob Marley: One Love’. Ondanks enkele sterke momenten en een solide acteerwerk, blijft de film achter in het leveren van een diepgaande en meeslepende kijk op het leven en de erfenis van Bob Marley.

Regie: Reinaldo Marcus-Green
Acteurs : Kingsley Ben-Adir, Lashana Lynch, James Norton, Tosin Cole, Umi Myers
Waardering: 6

Deel: