De samenwerking tussen de heren Java en Webster is begonnen toen beiden deel uitmaakten van  Johan Derksens roemruchte theatertoer The Sound of The Blues & Americana. Toen deze toer noodgedwongen door de inmiddels welbekende Coronatoestanden werd onderbroken gingen beiden samen door als Erwin Java’s Travel Party ft. Sean Webster, waarmee zij op de vele vaderlandse podia een positieve indruk wisten achter te laten. Nu is er dan ook eindelijk een album uit deze samenwerking gekomen.

Edwin Java en Sean Webster hebben een enorme rugzak met ervaring. Java als onderdeel van White Honey, Herman Brood’s Wilde Romance, Cuby & The Blizzards en King Of The World, en de in Sheffield geboren en al weer enkele jaren in Nederland woonachtige Webster, heeft jarenlang door Europa en de VS getoerd.

Het kon eigenlijk niet anders of er moest van deze samenwerking ook een album verschijnen. En die is er nu ook gekomen. Een album met de eenvoudige titel ‘Java / Webster’, dat tien zelfgeschreven nummers bevat. Zanger/gitarist Sean Webster en gitarist Erwin Java krijgen ondersteuning van Bas Mulder (toetsen), Marcel Wolthof (drums) en Guus Strijbosch (bas). De opnamen zijn gemaakt in Studio Spitsbergen in Zuidbroek. Productie was in handen van Webster en Java zelf.

Het album begint met het stevige ‘Fire On My Wheels’, waarmee de toon wordt gezet voor de rest van het album. Stevig, melodieus en een prachtige interactie tussen stem, de gitaren en de keyboards. ‘Coming Home To The Blues’ is wat rustiger. En zo wisselen de stevigere en rustige nummers zich af, waardoor het beluisteren van het hele album van begin tot eind interessant blijft. Nummers die mijn inziens verder een speciale vermelding verdienen in deze recensie, zijn de fraaie ballad ‘Hey Woman’ en het autobiografische ‘Webster’s Playground’. Sean Webster vertelt in dit nummer over zijn jeugd in Sheffield en hoe het muzikale leven voor hem begon, zijn invloeden en dergelijke.

Kortom, een uitstekende CD van een groep prima muzikanten, die elkaar mooi aanvullen. Het album is dan ook een verzameling van heerlijke rockende blues, mooi gevarieerd en een product waar de heren Java en Webster trots op mogen zijn. (8/10) (Eigen productie)

Deel: