Multi- instrumentalist/zanger Edward Reekers werd door Kayak bekend bij het grote publiek. Maar ook voor zijn vertrek bij deze prog band was hij op diverse vlakken muzikaal actief. Hij werd door Syb van der Ploeg gevraagd om mee te doen aan ‘Motel Westcoast.’ Deze theater productie is al een aantal jaar succesvol. Bovendien tourde Edward met Symfo Classics – The Best of Symphonic Rock door het land. En last but not least, hij stond ook al een aantal keer met Ayreon op de planken.

Zo’n vier jaar geleden richtte hij de band ProgProms op. De vaste band bestaat uit leden van onder andere: Kayak, Knight Area en Stream Of Passion. Zanger Damian Wilson is één van de speciale gasten voor deze tour. De eerste show was 27 december in De Bosuil in Weert. Ruim voordat de deuren open gingen stond er een redelijke rij voor de deur te wachten.

Firth of Fifth

De muzikanten kwam op voor het instrumentale stuk van ‘Careful where you step’ (van Saga). Edward had hier de zang en speelde tamboerijn. Na een welkomstwoord van Edward kondigde hij ‘Firth of Fifth’ aan. De bezoekers herkende natuurlijk het intro op de toetsen, gespeeld door Jeffrey Revet.

Multi-instrumentalist Hubert Heeringa speelde hier onder andere dwarsfluit. Gitarist Mark Bogert was één met de muziek, en liet prachtig meeslepend gitaarspel horen.

Er was non-verbale communicatie tussen de muzikanten zo ook tussen bassist Charles Nagtzaam en Mark. Even was het geluid van één van de toetsinstrumenten overstuurd. Dat kwam later in nog een paar nummers terug, zij het wat minder duidelijk. Judith Rijnveld is frontvrouw van Kingfisher Sky. Zij zong op haar manier ‘The Man With the Child in His Eyes’ van Kate Bush.

The Liberty Project

De leadzang werd op een heel ongedwongen manier afgewisseld. Er was geen concurrentie te voelen, maar vriendschap. Er werden gevoelige, rustige nummers gespeeld zoals ‘Last one Home’, waarin Edwards stem mooi uitkwam. Magoria’s drummer Harmen Kieboom speelde passend zacht. Het publiek luisterde aandachtig, de solo van Mark werd beloond met applaus.

‘The Liberty Project’ is het nieuwe project van Edward. In augustus lanceerde hij het debuutalbum. Hiervan zong hij ‘Liberty’. Hij startte met gesloten ogen en zong heel gevoelig. Daarna liep hij naar ieder bandlid, en sloeg een arm om hem/haar heen. Of legde een hand op zijn/haar schouder. Dit sloot mooi aan bij de tekst.

Hubert speelt niet alleen diverse blaasinstrumenten, maar ook viool. Die pakte hij erbij voor ‘Dust In The Wind’. ‘Don’t give up’ was het laatste nummer voor de pauze. Dit was een duet met Edward en Nadine Bogert-Pruim, zij was het die de power uithalen zong.

A Song For You

Tijdens de pauze veranderde de crew de bekabeling van een keyboard. De verbetering hoorde je meteen in het instrumentale intro van ‘Behind the Lines’. Edward heeft een rustige manier van performen. Zijn stem paste bij alles wat hij zong, bijvoorbeeld ‘A Song For You’. Dit was één van de nummers waarin Hubert verschillende fluiten bespeelde.

Het was een mooi luisterconcert, met weinig “mee-zingers”. Bovendien waren de nummers zoals ‘Love of Life’ van Earth and Fire, zang technisch te moeilijk. Want niemand uit het publiek zou het niveau van de power uithalen van Nadine kunnen halen.

Supertramp

‘The Book Of Love’ startte ingetogen met keyboard en viool. Het publiek luisterde geboeid naar dit duet tussen Edward en Judith. Iedere vocalist zong de nummers die bij haar/hem paste. Daarom had Damian de leadzang in ‘Take The Long Way Home’. Damian heeft een andere, energiekere manier van performen dan Edward, maar dat stoorde totaal niet. Hun performance paste bij de nummers die de mannen zongen. Damian was ooit frontman van de band Landmarq, van deze band zong hij ’Forever Young’. Fans klapte mee in de maat van de muziek. Tijdens een instrumentaal stuk gaf Damian zijn microfoon aan iemand uit het publiek en verliet het podium. De geweldige solo van Mark was voor vele een “kippenvel-moment”. Damian was ondertussen de zaal in gelopen, hij stond vlak bij het podium en klapte rustig mee in de maat. Toen Mark dat in de gaten kreeg verscheen er een brede lach op zijn gezicht. Na gave langzame bastonen, begon Damian vanuit de zaal weer te zingen. Zijn bijdrage maakte de show levendiger. Daarom kon de verrassende keuze van ’Video Killed The Radio Star’ van The Buggles hier wel achteraan.

Good Citizens

Als laatste nummer werd ‘Good Citizens’ ook van ‘The Liberty Project’ gespeeld. Er werd uitgebreid geklapt om een toegift. Edward vertelde dat de nummers van de toegift een traditie geworden zijn. Dus werd er gestart met ‘Old And Wise’.

Weer was de achtergrondzang in balans met de leadzang en de muziek. Hubert bespeelde zijn saxofoon met bezieling. Dit leverde een extra applaus op. Alles werd gezongen en gespeeld met liefde en respect voor de muziek. Dat was ook te horen en te voelen in ‘The Spirit Carries On’. Na dit laatste nummer waren de muzikanten zichtbaar ontroerd door het lange applaus. Veel bezoekers genoten met een drankje in de hand nog een tijdje na van de gezellige, warme sfeer in De Bosuil.

Deel: