Woensdagavond 27 december zorgde de coverband Hard2get voor een fantastische feestavond in poppodium Volt in Sittard. Hard2Get maakte er een traditie van om op derde kerstdag een optreden te geven in Sittard, in een omgeving waar Hard2get deels haar oorsprong heeft. In een bijna uitverkocht Poppodium, speelden zij twee sets met alleen maar bekende nummers van meerdere decennia aan muziek in alle stijlen, inclusief vuurwerk en lasershow. Tevens werden zij bij de tweede helft ondersteund door meerdere koperblazers van de harmonie St. Joseph uit Sittard onder bezielende begeleiding van hun dirigent Bjorn Bus.

Voor Hard2get was het eveneens een bijzondere avond, behalve als ‘homecoming’ concert, vierde de band ook hun tien jarig bestaan. Hard2get bestaat uit vijf bandleden, allen professionele muzikanten met hun eigen stijl. De band bestaat uit Stan Smeets (zanger en oprichter), Jip van Es (bassist en zanger), Guy Smeets (gitarist), Rens van Zon (drummer) en Sjoerd Mennen (toetsenist). Sinds 2023 wordt Hard2get bijgestaan door een zesde bandlid, namelijk Stef Joshua van den Heuvel (gitarist). Hoewel de meeste nummers gezongen worden door Stan en Jip, heeft ieder lid, ook Stef, meerdere nummers die zij vocaal (zeker niet onverdienstelijk) dragen.

Zodra Hard2get dan ook rond kwart voor negen startte, werd de bezoeker getrakteerd op een wervelwind van hits, van ‘You give love a bad name’, gevolgd door ‘Highway to Hell’, ‘Lay your love on me’ en ‘It’s raining men’. Kenmerkend voor Hard2get is het niet volledig spelen van het gehle nummer, maar dat ieder nummer overging in een volgend nummer, met soms de meest vreemde combinaties die elkaar opvolgen. Maar altijd herkenbaar en 100% meezinggarantie!

Na de eerste medley van Stan, startte Jip met ‘Don’t stop believing’ van Journey en ‘Summer of 69’ van Bryan Adams. Waar het al bijzonder was tussen welke genres Stam vocaal kan switchen, bleek Jip nog meer voor uitersten te zorgen. Hij schakelde van AC/DC (‘Whole Lotta Rosie’) en Greenday porbleemloos naar ‘I will always love you’ en ‘My heart will go on’. Het publiek werd heen en weer geslingerd tussen een Happy Hardcore, Nederpop, jaren tachtig Rock, het levenslied, Eminem en Linkin’ Park. Hard2get veroorzaakte bijna een whiplash aan het publiek met een hardcore blok gevolgd door een rustmoment met ‘My Heart will go on’ inclusief Titanic scene met direct aansluitend een hardstyle stamp nummer. Een moment om bij te komen tijdens de set was er niet, maar dat maakte dat de gehele zaal in de flow van de band zat.

De toetsenist Sjoerd Mennen nam bijzonder indrukwekkend de rapnummers, zoals ‘Lose yourself’ van Eminem voor zijn rekening en drummer Rens van Zon liet het publiek genieten van zowel zijn ‘Bella Ciao’ als de bijbehorende drumsolo. De eerste set werd afgesloten met het eigen nummer dat Hard2get schreef voor hun jubileum: ‘I’ll be there for you’. De titel is bedoeld als eerbetoon aan de overleden Matthew Perry. Het nummer is catchy en energiek en staat voor de vriendschap van de bandleden die de basis is van deze band en hun waardevolle herinneringen van afgelopen tien jaar.

Tijdens de pauze mochten jonge muzikanten met ofwel een eigen nummer of een cover, het aanwezige publiek vermaken. Dit bleek vooral heel spannend voor de jonge jongens en meiden, want een volle zaal in Volt was toch wel indrukwekkend. Maar het aanwezige publiek droeg de zenuwachtige jonge muzikanten een warm hart toe en luisterde met aandacht naar de muziek.

Na de pauze mocht Stef, het extra bandlid, zijn zangkunsten vertonen. Hij deed dat met twee covers en een eigen geschreven lied. Zijn eigen nummer schreef hij toen hij veertien was en afscheid nam van een eerste liefde. Hij vertelde dat voor hij deel uitmaakte van de band, hij vooral te zien was in Eindhoven op de markt en daar als straatmuzikant het publiek probeerde te entertainen. Zijn voorliefde voor singer/songwriter was duidelijk uit de keuzes van zijn nummers en zorgde voor een extra rustmoment tot het spektakel weer van start zou gaan.

Daarna was het weer tijd om te feesten. Dit keer werd ‘Hard2get’ ondersteund door ongeveer veertien koperblazers van Harmonie St. Joep. In de zomer van 2023 stond Hard2get met de volledige harmonie op het podium, destijds als experiment om twee verschillende werelden samen te voegen. Dit beviel blijkbaar zeer goed, want voor het optreden in Volt werd dit op kleinere schaal herhaald. Met ‘Livin on a prayer’ en ‘It’s my life’ werd de toon gezet en de sneltrein aan muziek, nu begeleid door veertien koperblazers, werd weer losgelaten. Nederlandstalig, Trance of Metal alles kon en mocht. Tijdens de tweede set genoot het publiek van covers van ‘L’amour toujours’ ,’Viva la Vida’, ‘de vloer is lava’ en ‘Let it go’(Frozen).

Het publiek genoot zichtbaar en zong luidkeels mee en samen met Hard2get werd er echt feest gevierd in Volt. Bijzonder was ook dat het publiek zeer divers was, jonge tienermeiden tot een oma, die helemaal vooraan op haar rollater zat en alles daar tussen in. De aanwezige bezoekers hadden ook op derde kerstdag zin in een feestje en Hard2get leverde wat het beloofde. Voor iedereen kwam het einde veel te vroeg en de band bracht op verzoek een tweede maal ‘Hey Jude’ ten gehore. Dat het aanwezige publiek nog niet naar huis wilde, was ook te merken aan het feit dat veel bezoekers bleven hangen voor en drankje namen in het café van Volt of een meet & greet met de band.

Hard2get stond garant voor een avond feest, plezier en een tour langs memory lane met allerlei meezingers van diverse muziek decennia. Vooral de onuitputtelijke energie van elk van de bandleden, de verassing dat ieder bandlid verdienstelijk kon zingen en het charisma van hoofdzangers Stan Smeets en Jip van Es, maakte de avond geslaagd. Stiekem zou je deze jongens een producer en hit schrijver gunnen om echt door te breken. Want aan eigenheid, enthousiasme en energie ontbrak het hen geen moment. Het enige lastige zou zijn, dat er geen (genre) sticker op te plakken is. Men zou kunnen zeggen ze zijn hard 2 get (moeilijk te begrijpen), of misschien juist niet en is hun geheim gewoon plezier, vriendschap en muzikaliteit! Kortom een geslaagde avond in een vol Poppodium Volt, met een enthousiast publiek maar vooral een te gekke band vol energie!

Foto’s (c)  Daniël Frissen

Deel: