Voor zijn “Hear me out” pub-tour, streek Tim Akkerman afgelopen zondag 3 december neer in het zuiden des land. In een kleine intieme setting bracht hij bekende en minder bekende nummers van zowel hemzelf als zijn grote helden. Het publiek mocht vooraf via socialmedia-ideeën voor de setlist inbrengen, waarvan Tim er een aantal ten gehore bracht aan het publiek dat de besneeuwde wegen had getrotseerd om te kunnen genieten van Tim in intieme setting, enkel in gezelschap van zijn vier gitaren.

Tim Akkerman is natuurlijk een gevestigde naam in de muziekwereld waar hij al meer dan twintig jaar op diverse podia in binnen- en buitenland te vinden is. Akkerman vormde in 1999 op 19-jarige leeftijd samen met drie anderen de band DI-RECT. De band behaalde een aantal top- hits in Nederland en enkele hitparadenoteringen in het buitenland. In 2009 besloot hij om met de band DI-RECT te stoppen en solo verder te gaan en vooral muziek te maken die meer in de buurt kwam van zijn grote held Bruce Springsteen.  In 2010 vormde Akkerman een nieuwe (eigen) band waarmee hij door heel Nederland ging toeren in verschillende theaters en clubs. Op 4 november 2011 kwam de eerste single van het debuutalbum ANNO uit; het complete album brachten ze uit op 18 november 2011. In theaterseizoen 2012-2013 toerde hij met de show The Buddy Holly Story en vertolkte hij de rol van de hoofdrolspeler. Vanaf 2014 speelde Akkerman met een vaste band, die later de naam “The Ivy League” kreeg.

Tim had als voorprogramma de 19-jarige singer-songwriter MARI meegenomen. Zij volgt op dit moment nog een opleiding aan de popacademie in Enschede. Met de gitaren van Tim Akkerman als achtergrond, die al klaar stonden voor de main act, mocht Mari om 20.30 aan haar solo set beginnen. MARI toonde aan in het bezit te zijn van een mooie gevoelige stem, waarmee ze zowel in het Nederlands als in het Engels haar eigen nummers op prachtige wijze bracht. Het geheel gaf haar iets breekbaars, wat goed tot zijn recht kwam in de kleine zaal in Volt. Haar nummers gingen voornamelijk over dingen die te moeilijk zijn om uit te spreken. Angsten, hoop, liefde en meer. MARI nam het publiek van Volt mee in haar dromerige gedachtewereld en beleving.

Even na negen uur was het de beurt aan Tim Akkerman. In de grote zaal van Volt, die voor de gelegenheid was verkleind. Met slechts een microfoon en zijn gitaren op korte afstand om makkelijk te wisselen, startte hij met het nummer “Hold on”. Het nummer staat op het album “Silver linings” en speelt hij normaal met zijn band The Ivy League. Voor deze clubtour moest hij het alleen doen, maar dat deed hij op grootste wijze en hij zette hiermee meteen de toon van de avond. Het begin van een mooie set met rock nummers en gevoelige ballads.

Tussen de nummers door nam Tim de bezoekers mee met de verhalen achter de nummers. In zijn zoektocht naar zijn muzikale identiteit bezocht Tim afgelopen jaar samen met producer en singer-songwriter Femke Weidema Nashville. Hoe cliché ook, hier vond Tim, net als vele andere muzikanten voor hem, opnieuw inspiratie. Hij vertelde over de verhalen van andere artiesten die hem zijn voorgegaan en waar de inspiratie voor nieuwe nummers als ware vanzelf verscheen in Nashville. Ook bij Tim, kwam de magie van Nashville al snel aanwaaien. Op zijn eerste avond in het hotel, bij het spelen van de eerste akkoorden op zijn gitaar, zagen de nummers “Got U” en “Hear me out” al snel het levenslicht. Het laatste nummer is de titel track van de EP die afgelopen maand is uitgekomen. Een gelimiteerd exemplaar, waar er slechts 300 van zijn uitgebracht.

Een ander indrukwekkend verhaal is de totstandkoming van het nummer “undiscovered land”. Dit nummer gaat over de onmacht die Tim voelde om het juiste te doen in een vreselijke situatie, maar waar hij niks in kon betekenen vanwege de onschendbaarheid van diplomaten. Een prachtig lied, maar met een vreselijk verhaal van kindermishandeling en de oneerlijkheid van de wet in sommige gevallen.

 

Behalve eigen materiaal, speelde Tim ook covers van zijn grote idolen uit zijn jeugd. Zoals Eddie Vedder, die hem op zijn 13de inspireerde, maar wiens nummers hij nog niet kon meezingen, omdat Tim de baard nog niet in de keel had. Met die baard is het, zowel letterlijk als figuurlijk, wel goed gekomen. Tims stem neemt de luisteraar dan ook mee in al zijn verhalen, door zijn zoektocht, zijn lijden en zijn mooie momenten. Ook zonder band kostte het Tim geen moeite om een top optreden neer te zetten. Zo bleek onder andere uit zijn vertolking van Pearl Jam’s  “Elderly woman”. Ook zijn andere grote idool, Bruce Springsteen, mocht uiteraard niet ontbreken. Voor een keer niet “The River”, maar  “Tougher than the rest”. Dit was ook een van de nummers die vooraf via social media was aangevraagd door een van de aanwezige bezoekers. Een setlist, gemaakt door en voor het publiek, zorgt voor een uniek en persoonlijk concert. Alleen al de steeds wisselende setlist was een bezoek aan deze Pub-tour van Tim Akkerman meer dan waard.

Behalve de serieuze noot van een aantal nummers, was er ook ruimte voor humor. Ook Tim had weleens een blauwtje gelopen. In Spanje dacht hij een na zijn optreden een praatje te kunnen gaan maken met vier bloedmooie Spaanse dames. Maar tijdens het laatste nummer vertrokken de dames, Tim alleen achterlatend. Later kwam hij weer in contact met een van de dames via social media. Gelukkig voor Tim lag het niet aan hem, maar hadden de dames andere verplichtingen die avond. Als goedmaker, ze bleek namelijk actrice te zijn, speelde ze later mee in de videoclip van Tim van zijn nummer “Dance Tonight”. Een andere domper was toen hij nog maar 14 jaar was. Op vakantie kwam hij een Friese schone tegen met prachtig blond haar. Na zijn pogingen haar voor zich te winnen, gaf ze aan hem meer als een “broertje” te zien. Wat een domper! Daarover gaat zijn nummer “I’m still alive”. Na de eerste noten van het nummer, verraste hij het publiek nog met haar naam: Doutzen en oh ja ze wilde model worden later!

 

Als eerbetoon aan zijn vader werd het nummer “Ode” ten gehore gebracht. Een emotioneel nummer, dat Tim zijn vader pas geleden nog als cadeau aanbood op diens verjaardag. Het vertelt onder andere over hoe hij als klein joch met zijn lego speelde, terwijl zijn vader “The wizard” van Uriah Heep draaide, de passie voor muziek werd hier geboren.

 

 

 

 

Afgesloten werd met een ander verzoeknummer, namelijk “She” van Tim’s eerste band Di-rect! Speciaal opgedragen aan een fan, waarbij de boodschap van Tim duidelijk was, je hoeft je niet altijd weg te cijferen voor andere, soms is het best oké om jezelf eens op de eerste plaats te zetten! Een mooie boodschap en mooi einde aan een prachtige avond live muziek van een ras artiest die een veel groter publiek en waardering verdient en veel meer is dan “die zanger van DI-RECT van vroeger”.

Setlist

Hold on
Brand new days
Hard tot the bones
Hear me out
Elderly woman behind the counter in a small town
Got U
Wish you well
Dance tonight
Undiscovered land
Keeper
Between the sun and the moon
I’m still alive
Tougher than the rest
The road
Falling to pieces
Now I know
Time after time
Love burning
Ode
Till the morning light
Winner
Depart
She

 

Foto’s : Daniel Frissen

Deel: