Na het te veel gepolijste album ‘Get Hurt’ uit 2014 werd het stil rondom The Gaslight Anthem. Frontman Brian Fallon ging op solopad en maakte overigens vier hele sterke soloalbums. Vijf jaar geleden leek de band weer terug te komen om het 10-jarige jubileum van hun doorbraakalbum ‘The 59’ Sound’ uit 2008 te vieren met een jubileumtour (waarmee ze ook in 013 in Tilburg optraden), maar daarna werd het weer vijf jaar stil. Maar nu is er dan een langverwachte comeback met het album ‘History Books’. Waarvoor bij de titeltrack hulp kwam van een bekende medebewoner van New Jersey (waar de band vandaan komt): Bruce Springsteen. Niet verrassend, want zijn invloed is altijd al hoorbaar geweest in het werk van de band.

Het vorige album van de band werd gekenmerkt door de toenmalige echtscheiding van Brian Fallon. Op ‘History Books’ lijkt de vergankelijkheid een thema. Zo lijkt op opener ‘Spider Bits’ het geval. Met zijn slechts 43 jaar misschien nog veel te vroeg om daarover na te denken, maar misschien ook omdat Brian Fallon op de helft van zijn leven is. Zo filosofeert hij met regels als ‘We circle ‘round the sun until someday we won’t. And on and on and on it goes, and I’ll love you forever ‘till the day I don’t’. In ieder geval lijkt hij positiever in het leven te staan, en dat is te horen op het album. Mede door de titeltrack, het grungy ‘Positive Charge’, ‘Autumn’ en ‘Little Fires’ horen we weer de klassieke Gaslight Anthem van de albums voor ‘’Get Hurt’. Maar ook de ballads waarin de stem van Fallon zo mooi als verteller naar voren komt ontbreken niet. Zoals in het absolute hoogtepunt ‘Michigan, 1975’, dat ook een vertelling van The Boss had kunnen zijn. Of het countryfolk-achtige ‘The Weatherman’, dat niet had misstaan op een soloalbum van Fallon. Enkel op ‘I Live In The Room Above Her’ klinkt de groep iets te weinig als zichzelf, en iets te veel als Pearl Jam. Het grungegeluid van ‘Positive Charge’ neem op dit nummer iets te veel de overhand.

Maar ‘History Books’ is verder wel een glorieuze comeback. Het is een prettige herintroductie voor The Gaslight Anthem die weer sterk zijn terug gekomen na het tegenvallende vorige album. Fans van het eerste uur zullen niet teleurgesteld worden. (8/10)(Rich Mahogany)

Deel: