Damian Wilson is al 30 jaar actief al frontman van diverse bands. Dit jubileum viert hij met zijn ‘One Knight Only’ tour, waar vijf muzikanten aan meededen. Een deel hiervan bestaat uit bandleden van Lalu, waarvan Damian frontman van is. Andere bands waar Damian van deel uit maakt(e) zijn onder andere Threshold, Landmarq en Headspace. Daarnaast heeft hij diverse keren op de planken gestaan met Ayreon. Het was even afwachten of de show van 3 november in De Bosuil in Weert wel door kon gaan. De show van een dag eerder moest worden gestaakt omdat Damian tijdens die show naar het ziekenhuis werd gebracht. Gelukkig kon de show doorgaan!

Ruim voordat de deuren open gingen stonden de eerste fans al te wachten. Damian maakte het wachten voor hen een stuk leuker: hij kwam zelf een praatje maken in het publiek, natuurlijk met enkele grappen. Hij vertelde dat hij het wat rustig aan moest doen van de dokter. Maar wie Damian kent, weet dat hij dat niet kan.

That’s Why We Came

Een paar minuutjes eerder dan gepland verschenen de bandleden op het podium. Damian als laatste, hij liep meteen naar de rand van het podium om ‘Sanity’s End’ (Threshold) te zingen. De vocale uithalen waren goed. Bassist Christian Mendoza en gitarist Mirko Sangrigoli hadden de achtergrondzang. Voor gitarist Joop Wolters was het een thuiswedstrijd. Tijdens een instrumentaal stuk liep hij naar voren om zijn kunnen te laten horen. Ook ‘That’s Why We Came’ is van Threshold. Toetsenist Vivien Lalu zorgde voor de leuke, herkenbare details van dit nummer. Hij stond achteraan op het podium, maar hij werd goed in het licht gezet. Dat gold ook voor de expressieve Jelly Cardarelli. Hij speelde op een uitgebreide drumkit, met veel cimbalen. Het geluid hiervan kwam wat minder goed tot zijn recht op deze avond. Fans zongen met respect mee in het zachter gespeeld deel.

And the Druids Turn to Stone

Damian is niet alleen een goede zanger, maar ook een entertainer. Tussen de nummers door maakte hij grappen, zelfs over de ambulance over de avond te voren. Maar hij bood ook zijn oprechte excuses aan. Het publiek was zeer respectvol, er was weinig tot geen geklets te horen.

De mannen waren goed op elkaar ingespeeld, dat was bijvoorbeeld te zien in ‘Die With a Bullet’, de rusten en wendingen verliepen foutloos. Damian klonk even een beetje onzeker. Na afloop zei hij dat hij fout zat, natuurlijk met de grapjes ala Damian. Hij herpakte zich in het Lalu nummer ‘We Are Strong’, het klein gespeelde en gezongen einde was zeer goed. Dat niveau liet hij niet meer los. Ayreon fans herkende de eerste tonen van ’And the Druids Turn to Stone’. Damian zong met intense beleving. Dat zag je aan zijn expressie, en hoorde je aan zijn stem. De intensiteit waarmee hij de kleine delen zong was geweldig. De vocale uithalen waren weer goed. Het applaus was zeer terecht.

Eigen nummers van Damian werden afgewisseld met muziek van onder andere Landmarq, Arena, en Lalu. De tempo-en volumewisselingen werden goed gespeeld en gezongen. Het geluid was niet constant in balans. Tijdens de rustige delen kwamen de toetsen goed tot zijn recht, in de rockende/metal stukken raakte het op de achtergrond. De veranderingen in het licht waren minder groot dan in de muziek.

Er was volop interactie tussen de bandleden onderling. Ze stonden regelmatig naast-of tegen over elkaar te spelen. Het was duidelijk te zien dat ook zij genoten. Christian haalde soms mysterieuze geluiden uit zijn bas. Op andere momenten liet hij gave bas grooves horen.

Hard to Keep Faith

Er waren een aantal nummers die veel indruk maakten, zoals het Arena nummer ’Life Goes On’, Damian zong even helemaal solo, en dat klonk perfect. Die perfectie was er ook in ‘Into the Black Hole’. Vooral hier toonde Damian expressie met zijn gezicht en handen. Ook instrumentaal werd dit complexe Ayreon nummer fantastisch gespeeld. De achtergrond zang van Mirko en Christian maakte het compleet.

De set was zeer gevarieerd, niet alleen qua stijlen, maarok qua leeftijd van de nummers. ‘Is That a London Number’ komt van ‘The Fish Who Wanted To Be King’, het nieuwe album van Lalu. Damian’s eigen, ‘Hard to Keep Faith’ is nog maar een paar jaar oud. Fans zongen zachtjes mee met dit meeslepende nummer. Voordat ze begonnen aan het laatste nummer, maakte Damian nog wat grapjes. Als Damian er is, valt er altijd wat te lachen. Damian vertelde dat de tijd er voor vanavond op zat. “I am chaotic, I am part of he chaos”, gaf hij aan. Dat werd met gejuich beloond, want dit Threshold nummer blijft geliefd. Je voelde de snaren van de bas bijna trillen. Ook na 2,5 uur hadden Damian en de band nog volop energie. Damian moest het van de dokter rustig aan doen, maar daar was niks van te merken.De avond was voorbij gevlogen! Zijn veelzijdige 30 jarige carrière was mooi verpakt in een gevarieerde set van 2,5 uur; die zonder pauze werd gespeeld: respect!

Deel: