De derde november was al eerder een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van de mensheid. In 1957 werd de Sputnik 2 in een baan om de aarde geschoten met aan boord hondje Laika, sindsdien postuum wereldberoemd, en sinds gisteren gaat de derde november ook de boeken in als de avond waarop Kruder & Dorfmeister de grote zaal van de AB op magische wijze omtoverden tot een club van wereldfaam.

De Oostenrijkers Peter Kruder en Richard Dorfmeister, godfathers van de triphop, breakbeat, en drum n bass remix, maar zeker ook de therapeuten van de chill & Lounge muziek waren in de Ancienne Belgique om samen met een uitverkochte zaal hun dertigjarige jubileum te vieren.

Voor de aanvang van het concert was het heerlijk druk en geanimeerd in de AB lounge. Het was leuk te zien wat voor gemêleerd publiek op deze show af was gekomen. Er waren natuurlijk de heren van middelbare leeftijd, met moeilijke bril en coltrui, die zo van een van de covers van Kruder & Dorfmeister afgelopen leken te zijn. Maar je zag ook de Hollandse verdwaalde feuten, beneveld voor aanvang, geen idee van waar ze eigenlijk kaarten voor hadden gekregen. Iedereen had er in ieder geval erg veel zin in en de stemming was meer dan opperbest.

Het was even na half negen dat de zaal lichten dimden en het publiek zowel Kruder als’ook Dorfmeister als schimmen het podium op zag lopen, zichzelf een weg door de duisternis banend met een pillamp. For real.

Eenmaal achter hun set drukten ze op de startknop en was de show vertrokken. Op het scherm verscheen , geheel in Star Wars openings-stijl een lopende tekst, begeleid door een stem die ons allen welkom heette en duidelijk maakte dat we hiervoor nu in het Kruder & Dorfmeister universum waren binnengekomen waarin we op een andersoortige tijdwaarneming waren binnengestapt dan we gewoon waren. de Beat.

Toen de quintessential Kruder & Dorfmeister track ‘Holmes’ werd ingestart, duurde het geen halve minuut vooraleer iedereen zich inderdaad had overgegeven en het publiek met zijn allen gewoon in club Kruder & Dorfmeister zijn , en niet meer op deze wereld. De heerlijke synthese van trippy beats, jazzy licks en freaky sounds , gekoppeld aan de verbazingwekkende visuals en lichtshow teleporteren de parochie meteen naar een dimensie waarin we ons allen voor een tijd gelukkig mogen voelen.

De visuals zijn van enorm toegevoegde waarde, kunst an sich en maken dat iedereen de ultieme Kruder & Dorfmeister beleving wordt ingezogen. Verzet was zinloos, overgave de enige optie. Al gauw kon niemand in het publiek stilstaan en zelfs de ouderen op de tribunes dansten in hun zetels, al was het maar met een boppend hoofdknikje; stilzitten was gewoon geen optie.

Natuurlijk kan je bij een K & D set niet alle tracks benoemen zoals bij een rockconcert, maar de mannen bleken meester te zijn in de opbouw van de set, er werd langzaamaan naar een boiling point toegewerkt maar met smaak en veel geduld. Heerlijk. Gedurende de set werd door de mannen respect betoond aan de oervaders van de elektronische muziek met een vette remix van ‘Musique Non-Stop’ van Kraftwerk, dat vooraf werd gegaan door een werkelijk fenomenaal goede mix van ‘Rides on the Storm’, wat een feest.
De AB was gevuld met mensen die allemaal van dezelfde trip genoten. Her en der werd wel stiekem een wondersigaret opgestoken, maar deze trip werkte net zo goed op een colaatje weet ik uit eigen ervaring.

Een van de hoogtepunten van de set was de heerlijke lange versie van Bowie’s ‘Let’s Dance’, volledig afgebroken tot de essentie en door Kruder & Dorfmeister helemaal opnieuw opgebouwd tot een volledig nieuwe versie waar Bowie zonder twijfel trots op zou zijn geweest.

Andere hoogtepunten? Meer dan genoeg ‘Gypsy Woman’ van Chrystal Waters bijvoorbeeld, maar ook ‘One Love’ en op zeker de remix van de uit Edegem afkomstige Netsky, ‘Everybody loves the Sunshine’, kon in Brussel op een enthousiaste ontvangst rekenen.

Al met al was deze twee uur durende set van K & D een geweldige ervaring voor iedereen die deze avond over de drempel van de AB was gestapt. Als een familie werden de zorgen van de boze buitenwereld vergeten en leefden we ons leven voor twee uur op de beat van Kruder & Dorfmeister. Pure therapie.

Foto’s (c) Ben Br (Phat Penguin)

Deel: