De nieuwe film van regisseur Martin Scorsese is geland in de Nederlandse bioscopen. In de hoofdrollen zien we bekende sterren als Leonardo di Caprio en Robert De Niro, typische Scorsese-sterren. Deze moeten het publiek naar de zalen trekken. De film wordt echter pas echt gemaakt door een aantal verrassende casting keuzes.

De film wordt gedragen door Lily Gladstone, sinds 2016 winnares van talloze prijzen als meest veelbelovende actrice sinds haar rol in ‘Certain Women’ naast Laura Dern en Kristen Stewart. Haar rol als Mollie Burkhart is adembenemend mooi en ingetogen gespeeld.Volledig geloofwaardig en in dienst van verhaal en cinematografie. Haar eigen afkomst van de oorspronkelijke bewoners van het continent speelt daarin zeker mee. Lily Gladstone gaat definitief doorbreken op het wereldtoneel door haar bijdrage aan deze film, geen twijfel mogelijk.

Naast Gladstone verdient rockzanger Jason Isbell een compliment voor zijn rol als Bill Smith. Naast eerdere rollen in ‘A Star is Born’, ‘Ice Road’ en de tv serie ‘Criminal Minds’ laat Isbell in zijn rol als schoonbroer van Leonardo diCaprio zien meer mogelijkheden als acteur te hebben. Hij zet een meer dan geloofwaardig, licht fatalistisch karakter neer, in deze flinke bijrol.

‘Killers of the Flower Moon’ is een dramatisch epos van maar liefst 3 uur en 26 minuten. De originele filmmuziek is simpel maar uiterst effectief en van de hand van de in augustus overleden Robbie Robertson. Let er op als je de film kijkt en voel hoe het gevoel van de scènes versterkt wordt door de eenvoudige maar erg sterke muziek. Heerlijk.

‘Killers of the Flower Moon’ is gebaseerd op waargebeurde feiten, waardoor Scorsese getroffen werd, toen hij het verhaal tegenkwam. De film vertelt het verhaal van de brute moorden achter de poging van blanke kolonisten om het land van een Osage-familie in Oklahoma, waaronder zich enkele van ’s werelds meest waardevolle olievelden bevonden, onteigend te krijgen. Dat deze samenzwering van diefstal, terreur en genocide bijdroeg aan de oprichting van J. Edgar Hoover’s FBI, maakt de morele complexiteit van het verhaal nog groter. De film is strak gestructureerd. Het verhaal wordt gebracht als een aanklacht met een authentiek inlevingsvermogen en een heldere verhaallijn, die op geen moment verslapt en het publiek er voor de volledige speelduur goed bij de les weet te houden. Het is een verhaal dat verteld moet worden, dat niet vergeten mag worden, en dat kan bijdragen aan de zo nodige herschrijving van het kolonialistische verleden van het begin van de twintigste eeuw in wat we nu de Verenigde Staten noemen.

De inmiddels tachtigjarige Scorsese flikt het hem maar weer met deze film. Prachtig cinematografische shots, originele edit, de man heeft de kwaliteit en lange, ingewikkelde verhalen helder neer te zetten. En hij weet hoofdzaken van bijzaken te scheiden, zonder het detail uit het oog te verliezen. Als je dan met je oude strijdmakker de Niro werkt die in deze film een fenomenale klootzak neer mag zetten, zoals alleen hij dat kan, dan beginnen zich de contouren af te tekenen van een historische film die zijn weerga niet kent. Dicaprio heeft het schlemielige spel tot een kunst verheven inmiddels, en ook hier speelt hij weer een man die onhandig is, naïef, en uiteindelijk ook gewetenloos. Een letterlijk explosieve mix, zo zal blijken.

Toch drijft de film volledig op de fenomenale rol van Lily Gladstone. Zij speelt Mollie Burkart een Osage vrouw die trouwt met kolonist Earnest Burkart, een rol van di Caprio. Dat is het startschot voor een hele serie dramatische ontwikkelingen in gang gezet door schurk deNiro. Dat is natuurlijk een klassieke verhaallijn, met een perfecte katalysator (geldelijk gewin) waarop het perfect een film maken is.

Lily is een ster, ze speelt zo naturel en ingetogen dat je soms bijna denkt naar een documentaire te kijken. Ze is gewoon echt Mollie. Alles draait om haar, maar ze heeft dat nog niet meteen in de gaten. Dat heeft even tijd nodig. Als ze het dan weet, draagt ze haar lot op een ongelooflijk mooie manier. Adembenemend. Wat een acteerprestatie.

Met ‘Killers of the Flower Moon’ heeft Scorsese wellicht zijn laatste grote film gemaakt. Als dat zo is, dan heeft hij afscheid genomen met een van zijn beste, zo niet zijn beste films. Deze kan zonder met de ogen te knipperen naast ‘The Departed’ staan. Laat die prijzen maar komen. Een meesterwerk.

Regie : Martin Scorsese
Met : Leonardo di Caprio , Robert de Niro , Lily Gladstone, Jason Isbell, John Lithglow, Brandan Fraser
Waardering : 9.0

Deel: