Het Total Refreshment Centre in Londen, een bloeiend centrum van creativiteit en gemeenschap, is niet meer weg te denken uit de muziekscene van de stad. Van jazz en soul tot elektronische en experimentele geluiden, deze bescheiden magazijnruimte in het hart van Hackney heeft onderdak geboden aan enkele van de meest opwindende en innovatieve muzikanten van het afgelopen decennium.

Opgericht in 2012 door muzikant en producer Alex Patchwork, begon het Total Refreshment Centre zijn leven als een opnamestudio en repetitieruimte, maar is snel uitgegroeid tot veel meer dan dat. Gericht op samenwerken en experimenteren creëerden Patchwork en zijn team een ruimte waar artiesten samen konden komen, ideeën konden delen en de grenzen van het mogelijke in de muziek konden verleggen.

In de loop der jaren heeft het geholpen om het geluid van de Londense underground muziekscene vorm te geven, met talloze optredens, residenties en workshops. Van Shabaka Hutchings en Nubya Garcia tot Moses Boyd en Kamaal Williams, het centrum is een broedplaats geweest voor het meest opwindende nieuwe talent in jazz en hiphop. Het is dus passend dat nu, in samenwerking met Blue Note, een album is uitgebracht dat die buzz vastlegt.

‘Transmissions from Total Refreshment Centre’ brengt enkele van de ongelooflijke talenten die door de deuren van het centrum zijn gegaan, samen op een heel mooie release.

Het album is uitgebracht in samenwerking met het illustere Blue Note label. Met een reeks artiesten, van jazz tot soul tot elektronica, vangt het album de rauwe energie en de improvisatiegeest die het Total Refreshment Centre tot een integraal onderdeel van de Londense muziekscene heeft gemaakt.

Openend met ‘Visions’, een hypnotiserende en zeer jazzy track met Keiron Booth, de in Oost-Londen gevestigde rapper en illustrator, legt het album de lat meteen hoog. Andere hoogtepunten zijn ‘Crescent’, een donkere ‘swamp dub’ met drummer-producer Jake Long, en het erg mooie ‘Eloquence’, waarop de in Zweden geboren, in Eritrea gewortelde Myriam Solomon echt schittert. Polyritmische tovenarij, haar stem zwevend naar de top, zich een weg zoekend door een wonderlijk piano-arrangement. Heerlijk.

Maar misschien is het hoogtepunt wel “Black”, een indringende en krachtige samenwerking tussen Hadiru Mahdi alias Brother Portrait , de Sierra Leoneese rapper die voor het eerst opzien baarde met zijn hiphopgroep Black Other, en de Parijse componist, producer en multi-instrumentalist Neue Grafik, die zelfs een remix maakte van Beyonce’s “Break my Soul”. Frenetieke drums drijven het nummer aan, terwijl de rap van Brother Portrait een gevoel van urgentie en drama toevoegt. Het is een opzwepend moment dat de magie van de vroegere live-sessies van het Total Refreshment Centre perfect weergeeft.

“Een must-have voor iedereen die geïnteresseerd is in het snijvlak van jazz en elektronische muziek, en een bewijs van het belang van ruimtes als Total Refreshment Centre bij het koesteren en ondersteunen van nieuw talent, ‘Transmissions from Total Refreshment Centre’ is een must-have. Dit is de beste plek om te beginnen als je op zoek bent naar een introductie in de underground jazz-fusion scene van Londen. (8/10) (Blue Note/ UMG)

Deel: