Er zijn niet veel artiesten die mij decennialang in hun greep houden. Maar er zijn er wel een aantal. Naast het genie van Johann Sebastian Bach (die niet alleen mij, maar miljoenen – en niet decennia maar eeuwen – nog immer zijn greep houdt), Edgar Varèse, Ennio Morricone en Frank Zappa, zijn er slechts een handvol (moderne) componisten wiens muziek mij kan blijven boeien. Zonder ze allemaal op te noemen, is Ryuchi Sakamoto er daar ab-so-luut een van.

Sakamoto past in mijn ogen met alle egards in een rijtje met Morricone, Saint Seans, Nino Rota en Christopher Young. En niet enkel om de filmische kwaliteiten van zijn composities, maar voor simpelweg alles wat hij heeft gedaan, en nog steeds doet: prachtige muziek componeren en uitvoeren. Mocht zijn naam u niets zeggen, dan doet zijn muziek dat ongetwijfeld wel. Zijn prachtige soundtracks voor films als ‘The Last Emperor’, ‘Merry Christmas Mr. Lawrence’, ‘Little Buddah’ en ‘Gohatto’ zullen u bekend in de oren klinken.

Zijn oeuvre spreekt al jaren tot ieders verbeelding en zijn imposante portfolio is een bron van fantastische muziek. Toen ik werd gevraagd om een recensie te schijven over deze CD, aarzelde ik geen moment en, eerlijk is eerlijk, ik ben – als groot bewonderaar van mijn muziek – wellicht wat bevooroordeeld, maar ik schrijf dit niet alleen als fan, maar als recensent.

Na het beluisteren van deze CD, kan ik eigenlijk niet heel veel meer zeggen dan dat ik ontroerd, aangenaam verrast. Maar vooral heel fier ben op alle artiesten die hun hommage aan Sakamoto hebben gedeeld. Het is een feest van herkenning, verrassing en respect voor zijn genie. Ik zou alle tracks stuk voor stuk kunnen beoordelen, maar ik vind dat dat niet aan mij zou moeten zijn (ook al ben d-recensent in dezen). Ik, zonder dat ik blind dit album wil aanprijzen, kan eigenlijk alleen maar zeggen dat in alle muziek, de ziel van Sakamoto is vastgelegd. Namen als Thundercat, Devonté Hynes, Hildur Guðnadóttir, The Cinematic Orchestra, David Sylvian, Electric Youth en Alva Noto maakten perfecte versies van het mooie werk van de man.

Een ieder die de muziek van Sakamoto (nog) niet kent, zou ik willen adviseren om een aantal van zijn CD’s te beluisteren. En daarna deze op te zetten. Als je eenmaal gevangen bent door zijn muziek, is dit album een geweldige toevoeging. Mocht de muziek van Ryuichi Sakamoto niet helemaal nieuw en onbekend voor u zijn, dan is dit een absolute aanrader. Niet omdat ik dat zeg, maar omdat het gewoon zo is. (8/10) (Milan Records)

Deel: