Mainstage, ‘s-Hertogenbosch, was zaterdagavond het podium voor de European Siege Tour 2022 met als headliner Arch Enemy. Een avond vol death metal met Supports Carcass en Unto Others en Behemoth en Arch Enemy als de grote metalhead-publiekstrekkers.

De opening was voor Carcass, een etalband uit Liverpool en opgericht in 1986. Na hun start zijn ze in 1996 uit elkaar gegaan maar het podium trok toch weer wat resulteerde in een herstart in 2007. Nu zo veel jaar later staat er weer een dijk van een band en een terechte openingsact voor bands als Arch Enemy en Behemoth. De set stond als een huis en de reeds aanwezige Metalheads hadden het gelijk aan hun zijde door vroeg naar ’s-Hertogenbosch te komen.

Na Carcass was het podium voor Unto Others een uit Portland, Oregon USA. De oorsprong van de band ligt bij de band Idle Hands. In 2020 veranderde de band de naam in Utho Others, wat weer ontleend was aan de zogenaamde Gouden regel, wat vrij vertaald betekent: “Behandel anderen zoals je wilt dat zij jou behandelen”. Met zanger Gabriel Franco, die als energieke frontman samen met de overige bandleden de Mainstage al enigszins liet trillen op haar grondvesten. De toon was gezet en het beloofde een avond vol energie en met geweldige acts te worden.

Behemoth, wat moet je nog van deze band zeggen. Een band uit het Poolse Gdansk en verder een vette show met veel gedaante wisselingen van Nergal en dreunende basriffs van Orion. Die combinatie maakte dat het echt los ging. Inmiddels was Mainstage volgestroomd en volledig uitverkocht. Behemoth zorgde voor een Metal ervaring voor nieuwe en de vele bestaande fans, aan de merchandise kleding en make up te zien. Het dicht op het podium kunnen staan schepte een sfeer van één zijn en f**k the world. Dit is wat metal is, samenzijn en genieten van vette band en snoeiharde muziek van geweldige muzikanten.

Arch Enemy, een van de velen maar, wel heel bijzonder. Waarom een van de vele? Veel Metal bands vinden hun oorsprong in Scandinavië, zo ook Arch Enemy. Waarom heel bijzonder? Zonder iemand te kort te doen was de energie van Allisa (lead vocals) fenomenaal. Met ondersteuning van de gehele band bespeelde ze het publiek met een natuurlijke uitstraling. Natuurlijk, de frontman of frontvrouw is vaak het gezicht van een band en zeker als die kracht uitstraalt, maakt dat een sterke front. Dat laatste, zowel in stem als in preformance heeft Alissa.

Zoals gezegd, zonder goede muzikanten doe je als frontvrouw ook niets dus het geheel maakt waar Arch Enemy voor staat. Rauw, hard en zo Metal. Op een podium vullend spandoek stond voor het optreden van Arch Enemy “Pure Fucking Metal” en dat is precies waar zij voor staan. Het was een supervette avond en het publiek was verguld dat de European Siege Tour 2022 Den Bosch niet hadden overgeslagen.

Foto’s (c) Rob Verbrugge

Deel: