Zangeres Michelle David is, met haar begeleidingsband  the True Tones al jaren bezig aan een gestage opmars. Sinds ze in 2015 toen nog onder de naam Michelle David & the Gospel Sessions uitkwamen met hun eerste album is de muziek van deze ‘Godmother’ of Soul alleen maar verder geëvolueerd. We zagen haar steeds meer, op steeds grotere evenementen, en sinds enige tijd is de band dan ook een vaste waarde geworden in de hoogste categorie van de Nederlandse muziekscene. Zeiden we ‘Nederlandse muziekscene?’

Michelle David & the True Tones is inmiddels een Europese topact, die met name in Frankrijk steeds meer naam maakt. Geholpen door veel airplay op Radio France Inter Paris (FIP), waar nog gewoon echte mensen als muzieksamenstellers werken en daaruit volgend steeds meer en grotere optredens in het land van Marianne, mogen we gerust stellen dat de band ook daar inmiddels in het linkerrijtje van de eredivisionisten van de muziek staat. Vrijdagavond stond de band weer eens op het podium van Podium Nieuwe Nor in Heerlen. En we bedoelen het puur als een compliment voor de band als we zeggen dat een halfvolle grote zaal in de Nieuwe Nor niets minder is dan een ‘affrontement’ voor deze band. Het Limburgse publiek blijkt  toch over het algemeen een publiek dat pas ergens heen gaat als het voornaamste doel bier drinken is, het liefst gehuld in Dirndl of Lederhosen. Coverbands en Tiroler Muziek zijn onverminderd populair. Edison-genomineerde artiesten kent men vrijwel niet. Het blijft een wrange conclusie.

Dit zal Michelle David echter nooit tegenhouden om alles en meer te geven. Wat een brok energie stond ook gisteren weer op het podium. Voor wie haar niet kent, nog een poging. Michelle David is energetisch en qua intensiteit alleen te vergelijken met Sharon Jones.

De band trapte af met ‘Yes I Am’. En potverdikkeme, elke keer als je haar weer eens ziet optreden zingt ze weer beter dan de vorige keer. Wat een stem. Het vele touren doet haar goed. Werkelijk loepzuiver danst ze met haar lenige stem over de voornamelijk ritmische begeleiding. De blazers, toetsen en wat al niet meer waarmee het arrangement op het album is verfraaid worden live niet gemist. Michelle weet de aandacht van het publiek meteen te vangen. Een feestje is wat men wil.

De eerste nummers van het optreden zijn zorgvuldig uit de laatste twee albums gekozen. De band laat haar veelzijdigheid zien. Michelle David & the True Tones zijn steeds verder gegroeid van een gospel/soul project naar een band die alle bronnen van de Soul aanboort en zelfs haar inspiratie haalt uit de Afrikaanse muziek. de bron die rechtstreeks het water levert waarmee de akkers van de Amerikaanse blues en soul zijn bewaterd.

‘Better’, swingende bossa-nova, feestelijk, loepzuiver gezongen, heerlijk. Pas als het nummer voorbij is realiseer ik me dat ik de bijdrage die LIlian Vieira (ja die van Zuco 103) hieraan levert op het album helemaal niet heb gemist. Wat een heerlijke meezinger.

Met ‘Taking it Back’, al jaren een gekende live knaller van langer geleden deelt de band dan een sucker-punch uit die het publiek zo vroeg in de set nog niet had verwacht. Michelle David deed haar schoenen uit. Het moment waarvan iedereen die haar al eerder live zag, weet, dat er dan geen weg terug meer is. Een concert van Michelle David & the True Tones kent maar een uitkomst. De zaal gaat plat, hoe dan ook.

Toch is het niet alleen maar feest. Michelle David gunt ons een kijkje in haar diepste ziel met een nummer als ‘Second Chance’. De intensiteit straalt van het podium af en de energie komt binnen bij de mensen in de zaal. Volgens mij staat deze vrouw precies hiervoor op het podium. Zo echt, zo authentiek. Aan het einde van het nummer  zet ze elke vezel in haar lichaam in om het uit te schreeuwen. Deze komt binnen.

Een True Tones optreden kan niet zonderTestify’. Wat een mooie smeltkroes. Onno Smit en Paul Willemsen roepen met hun ritmische gitaarspel en hun exotische licks de Mali Blues op . Wat zou het mooi zijn om hen dit eens te horen spelen met iemand als Vieux Farka Touré erbij als gast. Het bewijs van de eeuwenoude Afrika connectie. Uiteindelijk ging de zaal plat. Check.

Een optreden van Michelle David & the True Tones is als een medicijn voor de ziel, als een liefdevolle ‘hug’ van Michelle, een vrouw die iedereen als moeder wil hebben. In de toegift nam de band ons mee naar ‘The Gospel Sessions, volume 1’ het album waarmee het allemaal begon. Pure Gospel. Thuiskomen voor Michelle David. Excelleren in waar je jezelf het meest thuis voelt. In communio werd deze mis van de muziek afgesloten. Hallelujah!

Foto’s (c) Patrick Strouken

Michelle David & The True-tones Setlist Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen, Netherlands 2022

Deel: