Een maand voor de tussentijdse verkiezingen in Amerika heeft Hozier zijn single ‘Swan Upon Leda’ uitgebracht. Het liedje is een steunbetuiging aan mensen die getroffen zijn door het terugdraaien van de uitspraak in de zaak Roe VS Wade uit 1973, waardoor het recht op abortus niet langer van kracht is in Amerika.

De Ierse singer-songwriter, die in 2013 doorbrak met zijn wereldhit ‘Take Me To Church’ en in 2019 zijn meest recente album ‘Wasteland, Baby!’ uitbracht, hoorde het nieuws over dat besluit op het moment dat hij in de studio bezig was met zijn nieuwe project ‘Unreal Unearth’. Het zette hem ertoe aan het nummer ‘Swan Upon Leda’ nu al uit te brengen, in plaats van te wachten op de release van een nieuw album. Hij doet dit als teken van solidariteit aan mensen die geraakt worden door dit besluit en er tegen in opstand komen.

“Of all the songs coming from ‘Unreal Unearth’, I wanted to offer ‘Swan Upon Leda’ at this time. I’ll be making a donation to Mayday, AidAccess and Plan C, organisations working toward ensuring women and pregnant people can gain safe access to reproductive healthcare,” schrijft Hozier bij zijn statement op social media.

‘Swan Upon Leda’, de titel van het nummer, verwijst naar een verhaal uit de Griekse mythologie, waarbij de oppergod Zeus verliefd raakt op de Spartaanse Koningin Leda. Zij wilde zich echter niet door hem laten verleiden. Zeus besloot zich te vermommen als zwaan, om zo dichter bij haar te komen. Eenmaal dicht genoeg genaderd drong hij zich aan haar op en werd zij zwanger van hem. Uit schaamte koos ze ervoor die dag ook nog met haar man het bed te delen, om zo te verbloemen wat er was gebeurd.

Deel: