Chabliz heeft een lange, roerige geschiedenis. Het vorige album, getiteld ‘Straight Stories’ kwam uit in de herfst van 2017. In 2021 werden een single en een EP uitgebracht, als voorproefje op het nieuwe album. De band speelde op vele podia in Nederland en meermaals op festivals in Boekarest, Roemenië. Ook gaf Chabliz een concertreeks in New York City, USA. Tijdens corona gaf dit trio diverse livestream concerten.

Nu is het tijd voor ‘Heroes and Foes’. Ook op het nieuwe album spelen diverse gastmusici mee. Chabliz gaat live door het leven als een trio met Pim van Riezen op vleugel, orgel en synthesizers, Marcel Peters op contrabas en basgitaar en Petra de Winter als zangeres.

‘Heroes and Foes’ telt naast al het eigen werk slechts één coversong, dat is ‘New Dawn Fades’ van Joy Division, dat in december 2021 op EP is uitgebracht. Op ‘Heroes and Foes’ worden monumentjes opgericht voor kleine helden en heldinnen, die soms worden bedreigd door hun vijanden. In één nummer zingt de Dood zelf een lied, in een ander (het enige Nederlandstalige) nummer wordt een politieman bezongen, hij is soms een hero en soms een foe. Er is een nummer over kunstenares Elsa von Freitag (was zij wel of niet de uitvinder van de pleepot van Duchamp?) en een lied over het niet-bestaande stadje Twin Peaks van David Lynch. Senta uit de Vliegende Hollander zingt een swingend jazzy nummer over een knappe meerman met wie ze het niet durft aan te leggen (de enige vrolijke song van het album!). De zes overleden vrouwen van Hendrik de Achtste zingen in de tuin van Blauwbaard, waar zij rondwaren en één nummer is een kleine ode aan Jimi Hendrix, Jimmy Page en Jim Morisson.

Op 16 oktober komt het nieuwe album van de Haagse artpop-, popnoir- en gothicjazz band Chabliz uit, getiteld ‘Heroes and Foes’ op Spotify, Apple Music en vele andere streamingplatforms. Om het album te lanceren geeft Chabliz op zondagmiddag 16 oktober om 16.00 uur een gratis albumpresentatie concert in de prachtige Barthkapel op de Brouwersgracht 2K, in het centrum van Den Haag.

Deel: