Op deze allerlaatste dag van Sziget stond er weer een leuke line-up gepland, met als hoogtepunt van de dag Arctic Monkeys. Hier hadden mensen toch wel de hele week op gewacht. Helaas had Sam Fender op het laatste moment zijn show afgezegd. Wegens ziekte zou hij het niet redden om op het podium te staan. Met wat rondschuiven in het programma van de Main Stage bleef het echter toch een goed gevulde dag.

Inhaler

Om kwart voor zeven begon de Ierse band Inhaler in de Freedome. De band zat nog middenin hun Europese tour als opener voor Arctic Monkeys toen ze op het festival stonden. Waarschijnlijk is het dus ook geen toeval geweest dat deze twee bands op dezelfde dag op het eiland te vinden waren. Met een relatief korte set van maar drie kwartier hebben ze het toch voor elkaar gekregen er een feestje van te maken. Ze begonnen meteen met het nummer ‘It Won’t Always Be Like This’. Het publiek dat op deze artiesten afkwam had er duidelijk veel zin in, de Freedome zat al snel heel vol. Tegen het einde van hun set speelden ze hun nieuwste single, ‘These Are The Days’, die twee maanden geleden uitkwam. Als afsluiter had de band hun grootste hit van hun album uit 2021 bewaard. Met ‘My Honest Face’ sloten ze hun set af.

Holly Humberstone

Meteen na Inhaler was Holly Humberstone op de Main Stage te vinden. De Engelse zangeres stond samen met een gitaar in haar handen voor een keyboard, terwijl er nog iemand achter de drums zat. Met z’n tweeën vertegenwoordigden ze een hele band. Met nog maar twee EP’s op haar naam heeft de jonge zangeres het al voor elkaar gekregen een hele fanbase te creëren. Haar liedjes werden door een grote groep mensen vooraan in het publiek woord voor woord meegezongen. Dit terwijl veel mensen nog nooit van haar gehoord leken te hebben. Pas twee jaar nadat haar debuutsingle uitkwam heeft ze het toch voor elkaar gekregen om al op de Main Stage van Sziget te staan. Het feit dat Humberstone tijdens de corona-crisis is doorgebroken bleek ook wel enigszins aan haar stage-presence. Ze leek nog niet heel erg op haar gemak op zo’n groot podium en wist zich nog niet echt een houding aan te meten. Ondanks dat heeft ze een mooie set neergezet, met nummers als ‘Scarlett’ en ‘Falling Asleep at the Wheel’. Ook speelde ze haar single ‘London Is Lonely’ van haar debuutalbum dat dit jaar nog uit zal komen.

Princess Nokia

In de Freedome begon ondertussen alweer een nieuwe set. De Amerikaanse Princess Nokia kwam, iets te laat, het podium op. Vanwege de hitte kwam ze het podium opgerend met een waterpistool, waar ze het publiek mee nat spoot. Aangezien de tent van de Freedome de hitte vast leek te houden was dit meer dan welkom. Met alleen een DJ achter een tafel en zichzelf op het podium begon ze dan toch echt aan haar set. Haar hit ‘Sugar Honey Iced Tea (S.H.I.T.)’ was het eerste nummer, en meteen werd het publiek wild. Ook de rapper zelf moest soms even op adem komen omdat ze zo hard in het rond sprong. Als vierde nummer speelde ze haar megahit ‘I Like Him’, die het afgelopen jaar helemaal viral is gegaan. Nadat ze even een momentje pauze moest nemen vertelde ze het publiek waarom ze het even iets rustiger aan moest doen. “Go a little easy on me, because I have severe asthma and it is very dusty here.” Ondanks dit ging ze vol energie door met haar set. Na uiteindelijk meer dan een uur te hebben gespeeld was het genoeg geweest. Met haar nummer ‘Diva’ sloot ze de set af.

Arctic Monkeys

Eindelijk was het tijd voor de show waar zo veel mensen al de hele week op hadden gewacht. De band Arctic Monkeys stond eindelijk op de Main Stage. Het terrein voor de Main Stage was weer afgeladen met mensen, zover het oog reikte was het vol. Omdat dit de laatste show op de Main Stage was van dit jaar leek heel Sziget zich hier verzameld te hebben. Ondanks de hitte kwam de band in leren jasjes het podium op. Later deed Alex Turner, de zanger en gitarist, deze snel uit omdat hij “hot and bothered” raakte. Met een carrière van ondertussen zo’n zestien jaar had de band keuze uit genoeg nummers om hun setlist samen te stellen. Ze speelden dan ook nummers van ieder album dat ze ooit uitgebracht hebben. De meeste kwamen toch echter wel van ‘AM’, het meest bekende album uit 2013. Terwijl Turner het grootste deel van de show zijn zonnebril op hield heeft de band in totaal 21 nummers gespeeld. Dit was toch wel de langste show van alle headliners die de afgelopen week op de Main Stage hebben gestaan. Toen de bas voor het nummer ‘Do I Wanna Know?’ werd ingezet werd het publiek echt wild. Als één van hun grootste hits was dit natuurlijk waar iedereen op zat te wachten. Na nog een paar andere nummers verdween de band van het podium. Even later kwamen ze weer terug om een encore te spelen. Ze hadden toch echt het beste voor het laatst bewaard; na ‘No. 1 Party Anthem’ en ‘I Bet You Look Good on the Dancefloor’ speelde ze ‘R U Mine?’. Na deze laatste hit was hun set dan toch echt klaar. Hiermee kwam ook een einde aan de shows op de Main Stage.

De hele week

In de zes dagen dat het Sziget-festival plaatsvond was er natuurlijk ook nog meer te doen en te zien dan alleen muziekoptredens. Zo was er iedere avond om elf uur in de Magic Mirror de show ‘Can’t Stop, Won’t Stop’ te zien. Er was een echt circus aanwezig op het eiland, waar gedurende de dag veel verschillende shows te zien waren. Er waren dans- en theater optredens te zien, er waren plekken waar je de hele dag door spelletjes kon spelen. Er was iedere dag voor de twee hoofdacts op de Main Stage een echte ‘Kiss Cam’ op de schermen te zien. Er was eten en drinken uit allerlei verschillende keukens te vinden en nog zoveel meer te doen en te zien. Zelfs de stofwolken die met de dag erger werden konden de pret niet drukken. Aan het einde was het zo stoffig op het eiland dat alle bandana’s, mondkapjes en sjaaltjes overal waren uitverkocht. Midden in de nacht zag je nog allerlei mensen met zonnebrillen op rondlopen om het stof uit hun ogen te houden. Wat ook bijzonder was om te merken was dat mensen vaak toch wel heel loyaal aan hun eigen land waren. Op momenten dat er acts uit een bepaald land speelden waren er ook veel mensen uit dat land bij de podia te vinden. Al met al was dit een week om nooit meer te vergeten.

Foto;s (c) Wyona Latupeirissa

Deel: