Maandagavond, in het prachtige historische deel van de stad Luxemburg, op slechts 2 minuten van het moderne centrum van de stad, gaf The Smile een concert op het buitenterrein van de abdij van Neumunster, als onderdeel van de zomerconcerten georganiseerd door Den Atelier. The Smile is Thom York en Johnny Greenwood, ook wel bekend van Radiohead, maar dan met Tom Skinner van jazzband Sons of Kemet als drummer/keyboards.

The Smile werkte tijdens de COVID-19-lockdowns aan hun verrassende debuut in een optreden op het Glastonbury Festival in mei 2021. Begin 2022 brachten ze zes singles uit en traden ze voor het eerst op voor een publiek tijdens drie shows in Londen in januari, die werden live gestreamd. In mei bracht The Smile hun debuutalbum uit, ‘A Light for Attracting Attention’ en begon aan een internationale tour.

Dat album was waarschijnlijk het mooiste en meest opwindende ‘Radiohead album’ sinds ‘ok Computer’ volgens veel fans en het was dan ook een geweldige kans voor alle Radiohead-fans om Thom in kleinere setting te zien, zoals op deze mooie locatie in Luxemburg.

Een paar uur voor de show publiceerden de organisatoren een bericht op hun sociale netwerkpagina’s over een “zeer speciale verrassing DJ-set” voor het optreden, dus erg veel mensen stonden al ver voor de opening van de zaal om 19.00 uur in de rij. Om precies 19.30 uur kwamen Thom Yorke en Tom Skinner, heel relaxed, het podium op om voor een selectie van elektronische muziek te spelen, soms drum en bas, soms heel rustig stukje kalme indie electronica liedjes! Thom danste soms en lachte veel – hey, de band heet niet voor niets The Smile! – en ze hadden veel plezier op het podium, dat was echt leuk om ze zo te zien.

Toen kwam The Smile zelf om 21.00 uur op het podium. De show begon met het allereerste nummer van het album ‘The Same’. De band speelde de volledige 13 nummers van het album. Thom speelde ieder nummer op een andere gitaar en bas en verschillende keyboards en Johnny Greenwood zag eruit alsof hij in zijn eigen bubbel / wereld leefde. Tom drumde uitstekend op zijn drumstel en soms ook op zijn keyboard. De lichtshow diebhet geheel omlijstte was behoorlijk “donker” maar creëerde een sfeer die heel goed bij hun muziek paste. Het geluid was echt helder en goed, sommige mensen klaagden vorige week over het mixen van geluid in Parijs, maar in Luxemburg was alles heel goed gemixt.

Toch was Thom tijdens de show volop aan het dansen en aan het genieten. “We are the Smile”, gaf Thom aan, “we are a new band. We have one album, we’re playing the new songs from that album and new new songs for you.” Dus helemaal geen Radiohead-nummers, voor de duidelijkheid. Maar de drie nieuwe nummers (‘Colors Fly’, ‘Bodies Laughing’ en ‘Just eyes and mouth”) klonken net zo goed als de nummers van het album, dus we kunnen al een tweede Smile-album verwachten in de nijbije toekomst en voor lange tijd waarschijnlijk ook geen terugkeer voor Radiohead (Colin Greenwood van Radiohead speelt nu bijvoorbeeld ook de bas op tour met Tamino). Het concert eindigde met een toegift van Thom Yorke-werk van zijn soloalbum ‘Feeling pulled apart by horses’, wat een perfecte set van 70 minuten vervolmaakte.

Waarschijnlijk geen toekomst voor Radiohead, maar dit nieuwe project is zo fris en goed dat het er eigenlijk niet toe doet. Long live The Smile!

Deel: