De elfkoppige band Träcksäck is een nieuwe Limburgse band met twee frontmannen. Beiden gewapend met een accordeon, bestormt Träcksäck (Limburgs voor accordeon ofwel trekzak) deze zomer de Nederlandse festivals. Träcksäck bestaat uit Tren van Enckevort (Rowwen Hèze) en Bart Storcken (Herberg De Troost), die afgelopen jaar samen zaten om nieuwe muziek te schrijven, waarbij de accordeon naast de zang de hoofdrol moest spelen. Er werd een album opgenomen en de eerste muziek werd inmiddels goed ontvangen.

In de afgelopen weken trok Träcksäck met hun karavaan door Nederland. Muzikale vrienden en andere bekende Nederlanders hoorden als allereerste de Träcksäck-liedjes van het debuutalbum. Op dit album maken Tren en Bart een wereldreis langs diverse muziekstijlen waarbij hun lievelingsinstrument in elk lied centraal staat.

Het album met de feestelijke titel ‘Laeve in de Brouwerie’ zag woensdagavond 13 april het levenslicht tijdens een releaseshow in het Venloose podium Grenswerk. De band speelde voor het eerst in volledige bezetting (dus met blazers en koortjes) hun festivalset, waarmee ze komende tijd langs de festivals trekken. De festivaltour start dit weekend op Paaspop, waarna de band langs verschillende grote festivals in Nederland trekt. Een mooi vooruitzicht. Dan zijn de moeders van Trèn en Bart er waarschijnlijk niet structureel bij, maar verguld als ze waren, mochten juist de moeders van de twee frontmannen de eerste LP in ontvangst nemen.

In Grenswerk werd het een feestje. Nummers als ‘Olé Guapa’, ‘Leave in de brouwerij’ en ‘Moog ich vanaovond mit dich danse’ openden een avond die meer op een feestje leek dan op zomaar een concert. Hoewel een concert of een feestje niet veel verschillen bij Träcksäck, want de stijl van Träcksäck lijkt toch wel heel erg te passen bij Rowwen Hèze en Herbert De Troost. En dat is fijn, want beide bands staan toch wel bekend om kwaliteit en gezelligheid.

Die gezelligheid bleef ook in de tweede helft van de show, waar gast Beppie Kraft enkele van haar Limburgse kneiters ten gehoren kwam brengen. Met ‘Morgenzon’, ‘De nach is nag zo lang’ en ‘Shannon Shannon’ bracht ze een mooi intermezzo, maar het hoogtepunt werd toch bereikt met het samenspel op ‘Bestel mar’.

En gezellig was het, met nummers als ‘Kapot van ’t kieke’ en ‘Mariëlle’, maar ook enkele covers, als ‘Ai se eu te pego!’ en de ‘Lambada’ werden goed ontvangen. Met slechts één album uit is het nog afwachten wat de toekomst brengt, maar als het aan het publiek ligt, mogen er nog vele albums volgen. En natuurlijk net zo veel tournees, want Träcksäck heeft het inmiddels al helemaal gemaakt in het Limburgse. Nu de rest van het land nog.

Foto’s (c) Marcel Hakvoort

Deel: