Jan Akkerman 75 jaar. Dat alleen al is een reden voor een mooie jubileumtour. Eén van de meest invloedrijke gitaristen van Nederlandse bodem stond gisteren op het podium van de Groene Engel in Oss. Steeds opnieuw weet hij een nieuwe generatie gitaristen in binnen- en buitenland te bereiken en te inspireren. Als authentieke improvisator laat hij al 55 jaar zien én horen waartoe hij in staat is. Het toonaangevende Engelse muziekblad Melody Maker riep hem in september 1973 uit tot ‘Beste gitarist ter wereld’, boven onder anderen Eric Clapton en Jimmy Page.

Naast zijn rol in internationaal vermaarde groepen als Brainbox en Focus werkt hij samen met uiteenlopende nationale en internationale artiesten. Altijd weet Jan op eigen wijze elementen uit rock, jazz, blues, klassiek en dance te combineren. Deze avond staat in het teken van zijn muzikale loopbaan, van Johnny & His Cellar Rockers begin jaren zestig, The Hunters, Brainbox en Focus tot nummers van zijn eind 2019 verschenen studioalbum ‘Close Beauty’. Dit wordt een feest van herkenning! Zanger Phil Bee, winnaar van de Voice Senior 2021, speelde deze avond samen met Jan Akkerman.
Phil Bee speelt al meer dan 33 jaar op internationale podia met zijn blues- en soul gerelateerde bands. Met in de trofeekast diverse Dutch Blues Awards, beste zanger, beste CD, beste band wordt hij beschouwd als een van de beste zangers in zijn genre in Europa. Met die bagage schreef hij zich in voor The Voice Senior 2021, Nederlandse editie. Onbekend bij het mainstream publiek heeft hij ronde voor ronde, met zijn soulvolle stem, de jury en uiteindelijk in de finale, het stemmende publiek weggeblazen. Unaniem vond iedereen Phil de terechte winnaar in, wat de jury bestempelde als, de sterkste editie van alle jaargangen. Met onder andere nummers als ‘Tennessee Whiskey’ en ‘When a man loves a woman’ werd tevens een voorproefje gegeven aan het Nederlandse publiek wat ze van Phil Bee’s Band kunnen verwachten tijdens live shows. In dat kielzog ook prachtige eigen nummers.Het concert begon met een kort eerbetoon aan de overleden bassist van onder andere Focus, Bert Ruiter. Het applaus wat volgde was gemeend en voor Bert. Daarna werd het inderdaad een feest van herkenning. Een ode aan het totale oeuvre van de meester Jan Akkerman. Het eerste nummer ‘Exodus’, ongelofelijk, 63 jaar oud was de opening. Daarna ging het verder met het nog altijd virtuoze gitaarspel van de Heer Akkerman. Het stemgeluid van Phil Bee paste zo fantastisch bij de nummers Brainbox. ‘Down Man’, ‘Summertime’ en ‘Dark Rose’. De setlist zoals vooraf bepaald, leek niet meer op wat er gespeeld werd. Dat past ook bij Jan Akkerman, improviseren en het, met zijn decennia opgebouwde ervaring, aanvoelen wat het publiek wil.Het publiek wilde meer maar helaas lukte dat niet. De set zou twee uur duren maar na anderhalf uur moest Jan de handdoek in de ring gooien in verband met de gevolgen van een boosterprik. Spijtig al helemaal voor de legende maar het publiek had anderhalf uur kunnen genieten van deze fantastische muzikanten. Respect voor een man die al zó lang op dit niveau meegaat in de muziekindustrie. Diepe buiging.

Deel: