Maarten Van Cauwenberghe is de helft van het internationaal gelauwerd dansgezelschap Voetvolk, naast choreografe en danseres Lisbeth Gruwez. Hij is de huiscomponist van het gezelschap. Momenteel viert Voetvolk hun 15 jarig bestaan met voorstellingen in AB, KVS en Bozar (en een tentoonstelling). In het kader van die verjaardag ging net het danceconcert ‘Into The Open’ in premiere dat sterke reviews kreeg, ook hier is Van Cauwenberghe de drijvende kracht achter de muziek in de voorstelling met het trio Dendermonde.

Net als vrijwel iedereen ging Van Cauwenberghe in maart 2021 in lockdown, een geforceerde stilstand die hij aangreep om in zijn homestudio (De Genotsgrot) te kruipen om daar zijn eerste soloplaat te maken. De songs op ‘Little Sleep Big Dream’ vonden hun oorsprong onderweg tijdens de vele tournees van Voetvolk. Ze ontstonden op luchthavens, treinstations, lobby’s, backstages, hotelkamers en taxi’s. Daarna reisden ze verder in gedachten, hoofden, harten en vingers en verloren ze zich uiteindelijk in instrumentatie.

‘Little Sleep Big Dream’ is de verderzetting van musicale ontmoetingen die 20 jaar geleden begonnen. Vanuit een jeugdige band (Babyjohn) kwam hij als componist bij Jan Fabre terecht. Nadien richtte hij samen met Lisbeth Gruwez Voetvolk op, waar hij zijn muzikale kaders leerde definiëren in choreografiesche composities. Na 15 jaar alleen componeren opende hij de frame opnieuw naar andere muzikanten. Zo initieerde hij een samenwerking met Elko Blijweert (Dead man Ray, …) en Bjorn Erickson (Erikson Delcroix, …) en sloot hij zich in zijn vrij tijd op met Frederik Heuvinck (A Brand, King Dalton) onder de naam Dendermonde. Daarbij komen nog projecten met onder meer Dag Taeldeman (A Brand), Rodrigo Fuentealba Palavicino (Fifty Foor Combo, …) en Misha Volders (Vermin Twins, …)

Van Cauwenberghe is niet 1 ding, hij onderzoekt muziek en maakt dan muzikale oefeningen. Na jaren focussen op muziek voor dans, film en theater is er een regen van muzikale ondernemingen en ideëen waar hij de gepaste dynamiek rond zich verzameld om deze fris te herinterpreteren en alle knowledge ook in los te laten.

Van Cauwenberghe haalt zijn invloeden uit artiesten zoals Brian Eno, Neil Young, Air, Charles Cohen, Serge Gainsbourg, Massive Attack, Tinariwen, Can, … Hij componeerde alle songs en speelde de hele plaat van A tot Z in. In Mark Nevers (Bonnie Prince Billy, Lambshop en andere) vond hij de ideale mixer/producer.

Daar waar zijn werk voor dans en theater eerder avant-gardistisch van aard is, is de muziek op ‘Little Sleep Big Dream’ de tegenpool. Het is een muzikale droom, een reis waarin veel mogelijk lijkt en die een emotioneel landschap achterlaat. Eenvoudige songstructuren, geen zang, veel akoestische gitaren en warme synthesizers die geluidsgolven produceren die zachtjes over de luisteraar heen spoelen.

‘Little Sleep Big Dream’ is een soundtrack van een film die nog gemaakt moet worden. De songs klinken soms mysterieus, soms verleidelijk, soms slaperig, soms naïef, soms boterzacht. De songs zwerven tussen (desert)blues, folk, pop, electronica, exotica en ambient rond. De plaat is een knipoog naar het verleden gebaseerd op een bed van futurisme. ‘Little Sleep Big Dream’ komt uit op 11 maart, digitaal en in gelimiteerde oplage op wit vinyl.

Deel: