Martyr is een legendarische heavy/speed/power metal band uit Utrecht die bestaat sinds 1982. Het grote publiek maakte voor het eerst kennis met Martyr in 1984 toen Roadrunner Records het verzamelalbum ‘Dutch Steel’ uitbracht. Martyr’s bijdrage aan deze release getiteld ‘Snow And Fire’ is nog steeds een hoogtepunt op de setlist van de band. Ook verscheen in 1985 hun nummer ‘En Masse (Stand Or Die)’ op het beruchte album ‘Metal Massacre VI’ van het legendarische platenlabel ‘Metal Blade’ uit de VS. Beide releases kregen belangstelling van metalheads van over de hele wereld en zorgden ervoor dat Martyr hun legendarische status verwierf.

Martyr ging een tijdje op pauze… De vlam doofde echter nooit en ontvlamde rond 2005 toen ze werden gevraagd om zich te herenigen om op een aantal old school metalfestivals te spelen. Na de zeer succesvolle reünieshows was Martyr weer op de rails, wat resulteerde in de ‘Fear The Universe’ compilatie (2009, Rusty Cage Records) en hun langverwachte comeback album ‘Circle Of 8’ via Metal Blade Records in 2011. Hun tweede studioalbum na de reünie, ‘You Are Next’, werd in 2016 uitgebracht door Into The Limelight Records.

Na vijf jaar sinds het laatste studioalbum is nu hun nieuwe album ‘Planet Metalhead’ uit, dus Maxazine vroeg aan gitarist en oprichter Rick Bouwman om speciaal voor Maxazine een Essentials lijst samen te stellen. Geen greatest hits lijst, maar een lijst van essentiële Martyr tracks. Tracks die staan voor bepalende momenten in hun carrière, tracks waaraan de band mooie herinneringen heeft. Een ware essentiële lijst dus. Een lijst voor de echte liefhebbers van Martyr, maar zeker ook een lijst voor mensen die Martyr nog niet zo goed kennen. Maxazine presents: Martyr Essentials!

Deel: