Soul- en gospelzanger Alexander ‘Lex’ Morris verdiende in de Verengde Staten zijn sporen als producer en songwriter. In januari 2019 trad hij toe tot de legendarische soulformatie The Four Tops. “Tot mijn eigen verbazing”, aldus Morris in een openhartig gesprek met Maxazine. Morris toert nu met The Four Tops door de Verenigde Staten. Later dit jaar ook in Europa. Zowel met The Four Tops als mogelijk met zijn eigen band, met wie hij vorig jaar het album ‘January’ uitbracht.

Alexander Morris komt uit een muzikale en religieuze familie. Zijn vader Joseph was predikant in Detroit en daarnaast jazzmuzikant. Zijn moeder Betty Lou was zangeres bij de gospelgroep The January Sisters en leidde een kerkkoor. Daarnaast is Alexander, afgekort ‘Lex’, de neef van de bekende artiest John Legend. Van jongs af aan, begeleidde hij zijn ouders bij muzikale optredens. Aanvankelijk als drummer bij zijn vader, en later als gospelzanger bij zijn moeder. “Ik ben eigenlijk van origine drummer. Maar vooral door mijn moeder zanger geworden.”

Los Angeles en Detroit

De 50-jarige Morris groeide op in zijn huidige woonplaats Detroit, de stad van het Motown label. In twintig jaar woonde hij in Los Angeles waar hij actief was als producer en schrijver van filmmuziek en een reeks van soul artiesten. De overstap van gospel naar soul- Morris noemt het seculier- ziet hij niet als een hele grote stap. “Beide gaan over positivisme en optimisme. De nadruk bij gospel ligt meer op de liefde aan God en bij soul meer over die aan je naasten. Maar uiteindelijk beiden over liefde.”

39 liedjes

Eind 2018 kreeg hij een telefoontje van stadsgenoot Duke Fakir, het enige nog levende originele lid van The Four Tops, met wie Maxazine eerder sprak. “Duke was getipt door mijn co producer en wilde mij graag ontmoeten en polsen voor de rol van leadzanger van The Four Tops. Een vacature die na drie maanden vrij zou komen. Hij gaf mij alvast als huiswerkopdracht mee om in drie maanden 39 liedjes van The Four Tops uit het hoofd te leren. Toen ik hem na 3 weken ontmoette, stond de teller al op 27. Duke was aangenaam verrast.”

Niet lang daarna en sneller dan gepland, volgde in december 2018 een volgend telefoontje. Dit keer uit Australië, waar The Four Tops op dat moment op tournee waren. Duke hem uit voor een kennismaking met de band bij een optreden in The Hardrock Hotel en Casino Resorts in Tulsa, Oklahoma op 4 januari 2019. Het bleef niet bij een kennismaking. “Enkele dagen daarvoor al belde Duke met de vraag of ik een zwart pak wilde aanschaffen. Een aanloop naar de vervolgvraag of ik klaar was om als leadzanger van The Four Tops mijn debuut te maken. Ik was er klaar voor. Tijdens de soundcheck ontmoette ik mijn collega bandleden voor de eerste keer. Het was een legendarisch optreden, daar in Tulsa.”

Levi Stubbs

Vanaf januari 2019 is Morris dus de leadzanger van The Four Tops en treedt daarmee in de voetsporen van de in 2008 overleden Four Tops oprichter en leadzanger Levi Stubbs. Morris wil het woord vervanger niet horen. “Niemand kan hem vervangen. Hij was de grootste soulzanger van zijn tijd. Ik kan niet in zijn schaduw staan. Twee uur per dag oefen ik om hem te vereren, want zo voelt het.”

January en Led Zeppelin

Zijn werk voor The Four Tops komt nu op de eerste plaats. Maar tussendoor houdt Morris zich bezig met diverse andere muzikale projecten. Vorig jaar verscheen zijn soloalbum ‘January’’, een indringend en meeslepend soul/R&B album. “Het is een multicultureel album. Muzikanten uit diverse windstreken en van diverse nationaliteiten, werkten aan het album mee. Weet je, ik word 8 uur per dag omringd door vooral ‘zwarte’ mensen, maar ik ben toch het meest beïnvloed door Led Zeppelin. De plaat gaat over mijn leven. Ik heb veel meegemaakt.”

Paradiso

De komende maanden toert Morris met The Four Tops door de Verenigde Staten. In september en oktober 2022 staan een aantal optredens in Europa op het programma. In ieder geval in Groot-Brittannië en mogelijk ook in Nederland. “Ik voel mij bevoorrecht om te reizen en op te treden op legendarische podia. Enkele jaren geleden trad ik als solo artiest op in Paradiso. Ik zal het nooit vergeten. Ik kijk er naar uit om weer in Nederland op te treden.”

Deel: