Iemand als Danny Bryant hoeft niet meer te worden geïntroduceerd. Sinds zijn debuutalbum in 2002 hoort hij bij de Europese top in het bluesrockgenre. Ook hij was – net als zoveel andere artiesten – door de pandemie gekluisterd aan huis. Zijn vorige album dateert uit 2019 en al zo’n anderhalf jaar hebben we hem niet meer op de podia gezien. Gelukkig gaat alles nu weer veranderen.

De frustratie die het gedwongen thuisblijven heeft veroorzaakt heeft Bryant verwoord in zijn nieuwe album ‘The Rage To Survive’. De tien nummers op het album zijn door hem zelf geschreven. Hij wordt begeleid door Dave Raeburn (drums), Paul Mallstratt (bas), Stevie Watts (toetsen), David Madison (trompet, flugelhorn) en Lauren Young (saxofoon). Productie was in handen van Ian Dowling, die bij Bryans vorige album ook aan de knoppen heeft gestaan.

Zoals de titel al min of meer verraadt is het geen vrolijk album geworden. Er zit veel woede en verdriet in zijn teksten en de uitlaat voor een bluesman als Danny Bryant is zijn muziek. Het titelnummer, waarmee het album opent, geeft dit meteen weer. Woede over verlies, niet bij de pakken neerzitten en doorgaan, is de boodschap. Zeer indrukwekkend is ‘Invisible Me’, dat begint met een sombere trompet. De zeer ingetogen zang neemt de luisteraar mee in de wanhopige eenzaamheid van de hoofdpersoon. Erg mooi is ook de afsluiter ‘Westport’ over die ene ware liefde die hem steeds ontvlucht. Zoals gezegd, geen vrolijk album, wel erg goed. (8/10) (Jazzhaus Records)

Deel: