Toen de wereld in 1987 kennis maakte met het album ‘Appetite for Destruction’, met voor velen daarop de eerste kennismaking met de stem van Axl Rose. Rose zat eerder met gitarist Tracii Guns (Tracy Ulrich) en drummer Rob Gardner in de band L.A. Guns, die samen met Rose’s andere band Hollywood Rose de samenvoegende basis was voor Guns N’ Roses. Guns en Gardner trokken zich door onenigheid met Rose al snel terug, waarna Slash en Steven Adler instapten. De basis van de band werd legendarisch, met naast voorgenoemden ook bassist Duff McKagan en gitarist Izzy Stradlin in de gelederen.

Het album overtrof direct de verkoopcijfers van andere rock-bands en leverde 18-voudig platina op in de Verenigde Staten. Ongekend! In totaal werden er inmiddels al ruim 30 miljoen exemplaren van verkocht. Het was mede door de goede keuze van de band om drummer Steven Adler te volgen, toen die in het begin van de opnamesessies niet content was met de wensen van de in eerste instantie door de band geselecteerde producer Paul Stanley, inderdaad: de frontman van Kiss.

Het debuutalbum van Guns ‘N Roses bevatte niet eens alle hits die ze opnamen voor het album. Verschillende singles uit de opnames van ‘Appetite for Destruction’ verschenen pas jaren later op andere albums. Voor latere hits als ‘Back Off Bitch’, ‘You Could Be Mine’ en ‘Don’t Cry’ was niet eens meer plek op het succesalbum. Ook ‘November Rain’ viel uiteindelijk af, omdat de band geen twee ballads op het album wilde hebben en ‘Sweet Child Of Mine’ al door de selectie was gekomen. Het album was bij release niet eens zo’n groot succes. Pas toen de radio na een jaar de singles begon op te pikken, steeg de verkoop naar recordhoogte. Het werd het best verkochte debuutalbum allertijden.

‘Appetite for Destruction’ bevat veel nummers die de leden in een eerder stadium al hadden geschreven, maar tijdens de sessies van het album zijn aangepast of afgemaakt. Zo werd ‘It’s So Easy’ geschreven door Duff McKagan en ‘Think About You’ door Izzy Stradlin. ‘Rocket Queen’ was een niet afgemaakte Slash/Adler song welke geschreven was voor hun vroegere band Road Crew. ‘Anything Goes’ is een cover van Axl’s vorige band Hollywood Rose en terug te vinden op het album ‘The Roots of Guns N’ Roses’, maar werd uiteindelijk herschreven voor ‘Appetite for Destruction’.

De teksten van een paar van de nummers op het album gaan over de jongere jaren van de bandleden. ‘Out ta Get Me’ gaat bijvoorbeeld over zanger Axl Rose’s regelmatige problemen met de politie toen hij nog als kind in Indiana woonde. De tekst van ‘Welcome to the Jungle’ schreef Axl Rose toen hij kort nadat hij aankwam in Indiana een man ontmoette op de stoep van New York City. Ook gaan sommige tracks over de partners van de bandleden, zoals ‘Sweet Child o’ Mine,’ ‘My Michelle’, ‘You’re Crazy’, en ‘Rocket Queen’. Alleen ‘Think About You’ gaat iets heel anders dan de titel doet vermoeden: heroïne.

Met ‘Appetite for Destruction’ veroverden Guns N’ Roses zich een plaats in de muziekwereld. Eind jaren 80, toen de oorspronkelijke, pure hardrock aan het vervagen was en in plaats daarvan glam rock en hair metal de boel overnamen, bracht deze band een hele duidelijke boodschap over. De band werd hierdoor ook het nieuwe boegbeeld van de hardrock en alles wat de band aanraakte werd goud. In vrijwel ieder casino is ook wel een Guns ‘N Roses slot machine te vinden en ook flipperkasten van de band zijn er inmiddels te over.

Het album gaat in tegen de verzwakking en commercialisatie van de hard rock en heavy metal wat duidelijk te horen is in het overdonderende gitaarspel van Slash tot de enorme ego van Axl Rose en zijn herkenbare stem. Guns N’ Roses brachten iets terug wat bijna verloren was geraakt en dat is waar deze plaat allemaal om draait. En daarom met recht: Een legendary album…

Deel: