In de annalen van de hiphopgeschiedenis staat De La Soul’s ‘3 Feet High and Rising’ als een mijlpaal die de grondvesten van het genre verschuift. Het album, uitgebracht in 1989, blijft een monumentaal werk dat de creatieve horizon van hiphop verlegde en een blijvende erfenis naliet. De titel van de plaat  is afkomstig van het Johnny Cash nummer ‘Five Feet High and Rising’en bevat enkele van de meest populaire nummers van de band, waaronder natuurlijk ‘Me Myself and I’, ‘Say No Go’ en ‘Eye Know’.

Vanaf het moment van release werd ‘3 Feet High and Rising’ begroet als een adem van frisse lucht in de hiphopwereld. Het album wordt geprezen om zijn innovatieve productie, eclectische samples en de onmiskenbare humor van De La Soul. Samples van Otis Redding, Hall & Oates, Steely Dan en meer. Of zoiets aanslaat is altijd een gok natuurlijk. Maar goed, een gokje zo nu en dan is ook niet erg. Je vind hier online casino’s zonder registratie, waarmee je zo iets zelf kan proberen bijvoorbeeld. Het werk van De La Soul brak destijds met conventionele rapnormen en introduceerde een kleurrijke, geestige benadering die de luisteraar uitnodigt om dieper in de creatieve geest van de groep te duiken.

‘3 Feet High and Rising’ is meer dan een verzameling nummers; het is een coherent meesterwerk dat de luisteraar meeneemt op een reis door de verbeelding van De La Soul. De gevarieerde samples, slimme teksten en inventieve productie creëren een luisterervaring die zowel diepgravend als toegankelijk is. Het album opent met een vrolijke ‘Intro’, zoals alleen De La Soul dat kan. Een hoorspelachtige track, die gedurende het album de rode draad vormt. Een perfecte opmaat voor de vrolijke sfeer die volgt. ‘The Magic Number’ is een levendige track die de toon zet voor de geniale samplekeuzes en inventieve teksten van de groep. ‘Me Myself and I’, een van de bekendste nummers, is een zelfbewuste uiting van individualiteit met een aanstekelijke beat.

Tracks zoals ‘Eye Know’ en ‘Say No Go’ getuigen van de gevarieerde muzikale invloeden van De La Soul, van funk tot soul tot psychedelische klanken. ‘Plug Tunin” en ‘Potholes in My Lawn’ laten de groep’s vaardigheid zien in het gebruik van humor als een krachtig instrument in hun teksten. De positieve energie die het album uitstraalt, blijft tijdloos. Het is een viering van diversiteit, creativiteit en het vermogen van hiphop om grenzen te doorbreken. Nummers zoals ‘Buddy  en ‘Jenifa Taught Me (Derwin’s Revenge)’ voegen een speelse dynamiek toe aan het geheel, terwijl de vaak onderschatte ‘Ghetto Thang’ een serieuze, maatschappelijke ondertoon toevoegt.

In vergelijking met andere albums van De La Soul blijft ‘3 Feet High and Rising’ een uniek hoogtepunt in hun discografie. Waar latere werken zoals ‘De La Soul is Dead’ en ‘Stakes Is High’ hun eigen verdiensten hebben, is het de speelse frisheid en onbevangenheid van ‘3 Feet High and Rising’ die het album een onbetwistbaar meesterwerk maken. De La Soul’s ‘3 Feet High and Rising’ is niet alleen een album; het is een kunstwerk dat de grenzen van hiphop verkent en de creatieve vrijheid van het genre viert. Het blijft een tijdloze herinnering aan de artistieke innovatie die de gouden eeuw van hiphop kenmerkte en verdient een ereplaats in de collectie van elke muziekliefhebber.

Deel: