In samenwerking met productiegrootheid Rick Rubin is de Amerikaanse band Imagine Dragons de studio ingedoken voor hun vijfde album. ‘Mercury – Act 1’ is niet de beste plaat van Imagine Dragons en bevat een paar nummers om snel te vergeten, maar is tekstueel gezien een van de sterkste platen die de band heeft geschreven.

Een genre op Imagine Dragons plakken, dat is lastig. Indierock, alternative, poprock, pop. Ze zijn alle genres al meermaals afgegaan. En zo ook op ‘Mercury – Act 1’. Alles komt voorbij en dat is prima. Het is waarom Imagine Dragons een grote fanbase heeft en de derde meest gestreamde band ter wereld is. Deze afwisseling in genres was op eerdere albums ‘Night Visions’ en ‘Smoke+Mirrors’ dan ook een warm welkom, maar is op ‘Mercury – Act 1’ helaas het tegenovergestelde.

Singles ‘Follow You’ en ‘Cutthroat’ waren al een voorbode van de afwisseling die het vijfde album zou bevatten. Popnummer ‘Follow You’ over het liefhebben van iemand ondanks de gebreken van die persoon, valt goed bij het publiek. Inspiratie van het nummer was het berichtje dat zanger Dan Reynolds kreeg van zijn vrouw op weg om zijn scheidingspapieren in te leveren. Het blies de relatie nieuw leven in en de scheiding werd van de baan geveegd. Een eerlijke tekst op goede muziek. Op de B-kant van deze release staat het industriële rocknummer ‘Cutthroat’. Een minder toegankelijk nummer, maar wel typisch voor het experimentele dat Imagine Dragons vaker heeft laat horen. Bijvoorbeeld op hun meest succesvolle single ‘Radioactive’. Helaas is ‘Cutthroat’ een minder succesvol experiment.

‘Mercury – Act 1’ is opgedeeld in twee delen. Dit is te horen aan de muziek, die richting het tweede deel wat ruiger wordt, maar ook zeker in de teksten. Van relatief rustige nummers met zware teksten over het leven, naar hardere rocknummers die het leven vieren. Het album is een levendige en veranderlijke reis door het leven. Vandaar ook de albumtitel ‘Mercury’ ook wel ‘mercurial’, wat vrij vertaald kwik, levendig of veranderlijk betekent.

Voornaamste tekstschrijver Dan Reynolds is open over zijn eigen verleden met depressies. Op ‘Lonely’ en ‘Giants’ zingt hij over strijd tegen depressie en verslaving. Tekstueel gezien zeker vergelijkbaar met grote hit ‘Demons’ uit 2012, muzikaal gezien minder. Met name het schreeuwerige ‘Giants’ is over the top.

Derde single ‘Wrecked’, over het overlijden van de schoonzus van Reynolds, is een hoogtepunt. Tekstueel maar ook zeker muzikaal. Een ouderwets poprocknummer waarop Reynolds’ stem met een ruig randje zeer goed uit de verf komt. Een zwaar nummer met een toegankelijk popgeluid. Iets waar Imagine Dragons al eerder in slaagde met succesvolle singles ‘Demons’ en ‘Whatever it takes’.

Na de sterke albums ‘Night Visions’, ‘Smoke+Mirrors’ en ‘Evolve’ werd het vierde album ‘Origins’ minder ontvangen. Vijfde album ‘Mercury – Act 1’ zou de weg terug worden. Is dat gelukt? Wat betreft individuele nummers wel. Zowel tekstueel als muzikaal vormen ‘Follow You’ en ‘Wrecked’ het hart van dit album. (6/10) (Interscope/Kidinakorner)

Deel: