Op vrijdag 12 februari verschijnt ‘Flore’, het vijfde studioalbum van Gabriel Rios. Het album is een lofzang op de muziek van Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied.

Gabriel Rios gaat met de liedjes op ‘Flore’ terug naar de jeugd van zijn vader en opa. Nummers die zij hem graag hadden horen zingen. Het album klinkt nostalgisch en vernieuwend tegelijkertijd: ‘Flore’ is een herontdekking van een muzikaal halfrond dat Rios twee decennia geleden achterliet, toen hij Puerto Rico verliet voor Europa.

‘Flore’ is bedoeld als eerbetoon aan oude latinklassiekers. Rios blijft met zijn uitvoering van de nummers trouw aan de arrangementen en instrumentatie van de Nuyoricaanse salsa uit de jaren zestig en van oudere, populaire ballades van Mexicaanse en Cubaanse artiesten. Rios maakte ‘Flore’ in afzondering en in ballingschap. Niet alleen omdat het tijdens de pandemie is ontstaan, maar ook omdat Rios van een afstand, en misschien wel voor het eerst, terugblikt op wat er nog over is van zijn verleden en zijn roots.

Gabriel Rios werd geboren in San Juan (Puerto Rico) en verhuisde op zeventienjarige leeftijd naar België om schilderkunst te studeren aan de Luca School of Arts in Gent. Van eigenzinnige latin-popcrooner (Ghostboy) tot introspectieve singer-songwriter (This Marauder’s Midnight): met de hulp van onder meer Jo Bogaert (Technotronic), jazzpianist Jef Neve, Kobe Proesmans (The Colorist Orchestra) en multi-instrumentalist/producer Ruben Samama, heeft Rios al een bijzondere muzikale reis afgelegd op een reeks eclectische platen. De nieuwste halte op de reis: ‘Flore’.

Deel: