Zaterdag 7 september was het weer tijd voor het jaarlijkse Bluesrock Tegelen. De 36e editie alweer van het grootste en oudste bluesfestival van het Zuiden. Door de maanden heen werden topacts als de Danny Bryant Big Band, Julian Sas, Dede Priest & Johnny Clark’s Outlaws, DeWolff, Kenny Neal, The Cards en Vendetta Drive al bekend gemaakt. In het openluchttheater De Doolhof was het dan ook gezellig druk.

Vendetta Drive

Blues formatie Vendetta Drive opende het blues festival in Tegelen. Vendetta Drive is opgericht in Horst en nog maar een paar jaar bezig. De band is een mix van Southern blues rock ende americana droop er zowat van af. Met bluesy gitaren met een fantastische combi van Hammond en coole drum, kon de bluessound niet uitblijven. De band liet even zien hoe je een blues festival opent.

De band had twee hele goede achtergrondzangeressen mee, Hoewel er ook solo gezongen werd door de dames. Vendetta Drive maakte een goede indruk en was een supervet om het Bluesfestival mee te open in Het Doolhof in Tegelen.

The Cards

The Cards is een driemansformatie, die bestaat uit Koen Herfst, de Amerikaan Harrison Young en Engelsman Paul Quinn. Paul Quinn was gitarist bij de Engelse Metal band Son of A Bitch, Harrisson Young is van huis uit zanger, maar bespeelt meerdere instrumenten. Koen Herfst behoeft geen introductie. De drummer van wereldformaat was jarenlang actief als drummer voor Armin van Buren, en speelde in meer dan 40 landen over de gehele wereld. Je kan Herfst echter ook kennen van rockbands Epica, After Forever en Chaos.

De toppers zijn de inhoud en kwaliteit gaan bundelen tot een bluesformatie waar je wat van kon verwachten. Ze hebben het publiek een super bluesgevoel gegeven, zeker door de vele gitaarsolo’s van Paul Quinn.

Dede Priest & Johnny Clark’s Outlaws

Johnny Clark’s Outlaws is een drie mans band uit Nederland die de samenwerking vond met de Amerikaanse zangeres Dede Priest. Dede Priest is een Texas blues zangeres met een soul en gospelrandje. Deze mooie Afro-zangeres heeft een mooie aparte stem, die de blues goed wist over te brengen op het blues publiek. Deze zangeres had het ook allemaal in zich zitten. Ook het gitaarspel van deze dame was adembenemend, maar speelde ook met haar viool de blues, hoe cool is dat?

Het beste kon je deze zangeres vergelijken met de andere grootheid in de blueswereld: John Lee Hooker. Door velen wordt zij ook wel genoemd als de Modern Day Blues Queen en dat is niet voor niks. Ze heeft het allemaal in zich, ook in Tegelen bewees ze dat. Johnny Clarck wist met zijn mooie gitaarsolo’s in te spelen op de warme blues stem van Dede Priest, en het publiek genoot.

Danny Bryant Big Band

De al op vele internationale Blues festival spelende bluesformatie stond ook in Tegelen. Voor hen een aparte switch, want ze kwamen net uit Italië. Danny, met zijn ijzersterke gitaarspel, wordt voor velen ook gezien als een gitaarvirtuoos: Met zijn gitaarsolo’s maakte hij dan ook indruk op het publiek. De blues-rocker uit Engeland heeft veel meegemaakt in zijn carrière.

Zijn nummers gingen ook in Limburg over verdriet, hoop en afscheid en dit was terug te horen in zijn nummers. Gelukkig kon de artiest het gevoel laten spreken door het gitaarspel en vele gitaarklanken, het vakmanschap van deze gitarist wordt zeer gewaardeerd door alle bluesbezoekers.

Kenny Neal

Blueslegende Kenny Neal uit Louisiana is een alleskunner op het gebied van bluesmuziek was ook niet te stoppen op het Bluesrock Festival. Zo speelde Kenny Neal allerlei instrumenten zoals drums, mondharmonica en natuurlijk zijn gitaar. Dit deed hij samen met zijn geweldige stem: een combi waar iedere artiest van droomt. Kenny Neal is geboren in New Orleans en is erg muzikaal. Hij heeft het niet van een vreemde, aangezien zijn vader Raful Neal ook een geweldige blues muzikant was. Neal’s broers speelden ook mee in de band: Eén op gitaar, de andere op keyboards.

Samen met onder anderen de legendarische Buddy Guy, een vriend van zijn vader, speelde hij al samen toen hij 17 jaar oud was. Kenny Neal staat vooral bekend om zijn moderne zogenaamde swamp blues en hiermee heeft hij al vele Blues Awards in de wacht wist te slepen. Kenny wist meteen in te haken op het publiek. Hij als enige artiest op het festival kwam van het podium af en betrok het blues publiek in zijn songs, Ja Kenny was een echte showman. Hij vertelde hoe ze thuis in Louisiana elke zondag naar de kerk gingen en speelden hierop de Louisiana Blues. Het hele publiek deed mee en als dit hier ook zou gebeuren, zouden de kerken iedere zondag vol zitten, ook in Nederland. Verder bracht hij een song van Freddy Fender, ‘Since I Met You Baby’, in blues stijl, en het hele publiek zong ook dit nummer mee.

Julian Sas

Julian Sas staat al 25 jaar aan de top van de Nederblues. Met een eigen draai aan de blues was het heel apart hoe de band van de gitarist de blues speelde. Deze opmerkelijke gitarist met een goede uitstraling is een ras muzikant. Hij leek geboren met een gitaar en het klopte allemaal. Hij speelde dan ook alsof het hem geen moeite kostte. Julian speelde de sterren van de hemel en was één met zijn gitaar.

+De nummers van zijn laatste nieuwe album ‘Stand Your Ground’ benoemde hoe de visie van de band is. De teksten gingen veelal over het alledaagse leven dat mensen meemaken. Relaties, politiek en wat hij zelf allemaal meemaakte, zoals altijd van huis zijn en de persoon willen zijn die hij is; het kwam allemaal voorbij.

De Wolff

De afsluiter op Bluesrock Tegelen was de van oorsprong Limburgse band DeWolff. Wie kent deze toppers uit Geleen niet. Ze hebben een overvol programma en staan op alle grote festivals, waaronder Bluesrock Tegelen. Hun enthousiasme en energie wisten ze over te brengen naar alle festivalbezoekers. De Edison winnaars van afgelopen jaar hebben zo hard gewerkt aan hun status die ze nu genieten en dik verdiend knallen deze muzikanten met alle energie die ze in zich hebben op elk optreden, hun hits richting het publiek. Pablo en Luca van der Poel doen samen met Robin Piso hetgeen hun passie is; samen muziek maken. Overal waar deze jongens komen laten ze een geweldige indruk achter bij het publiek.

Ook dit jaar weer bij Bluesrock in Tegelen wisten deze mannen een geweldige performance neer te zetten. En ja, Limburgers zijn er trots op dat deze boys Limburg goed vertegenwoordigen in de muziekscene. Jammer dat veel bezoeker na Julian Sas al moesten vertrekken met de trein, maar aan DeWolff zal het niet hebben gelegen.

Het was een geslaagd bluesfestival waar het weer goed meespeelde en dat aangaf volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar te zijn.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: