‘Never Tear Us Apart’, ‘Suicide Blond’ en ‘Original Sin’ zijn maar enkele van de INXS hits, die voor een complete generatie muziekliefhebbers onderdeel van het collectieve geheugen zijn. De internationaal gerenommeerde frontman en songwriter Michael Hutchence was echter de laatste jaren voor zijn zelfgekozen dood in 1997 op heel andere vlakken een dankbaar onderwerp voor de roddelpers. Met ‘MYSTIFY’ bezorgt filmmaker Richard Lowenstein hem in zekere zin eerherstel met een krachtig en intiem portret van deze charismatische artiest.

Lowenstein regisseerde veel van de videoclips van de Australische band en kon voor ‘MYSTIFY’ putten uit een buitengewoon archief met privé-thuisfilms van Michael zelf en die van zijn geliefden, vrienden en familie. Onder andere ex-geliefden Michele Bennet, Kylie Minogue en Helena Christensen praten op liefdevolle wijze over hun tijd met Michael. Ook Bono (U2), de andere INXS bandleden, vader en moeder Susie en Kell en broer Rhett en zus Tina Hutchence delen voor het eerst herinneringen, foto’s, geluidsopnames en bijzondere documenten.

De film duikt in de publieke persoonlijkheid van Michael Hutchence als “rock god”, maar neemt ons ook mee in het privé leven van Hutchence en laat zijn veelzijdige, intens gevoelige en complexe persoonlijkheid zien. Michael worstelde met het idee van succes, de creatieve grenzen van pop-sterrendom en hoe hij zijn integriteit kon uiten. Een gewelddadige gebeurtenis in Kopenhagen zet zijn leven op zijn kop. Hij verandert voor altijd en raakt de connectie met de wereld om hem heen kwijt. Hij is niet langer in staat om goed zijn eigen richting te bepalen en heeft moeite om de aanvallen van de roddelpers te ondergaan. In deze donkere tijden is Michael’s pasgeboren dochter Tiger Lily die hij kreeg met Paula Yates zijn enige lichtpuntje.

Richard Lowenstein over ‘MYSTIFY’:
“As the years went by after his passing, the fictionalisations and tabloid gossip grew around the real story until what was left was barely recognisable. There were fantasy-laden press releases, tabloid-style documentaries, ‘tell-all’ articles, reality shows, attempted feature films, and TV dramas. None of them bore any resemblance to the man and performer I had known for over a decade. There finally came a time when I felt that the hype had calmed down and enough time had passed for someone who had known him well and respected that relationship, to physically and emotionally tell a genuine and respectful chronicle of his life. That’s when the interviews began”.

2019 | Australië | 102 minuten | Regie: Richard Lowenstein | Engels gesproken
Distributeur: Piece of Magic Entertainment
Landelijke persvoorstelling: 14 oktober om 10.30 uur in Bioscoop Het Ketelhuis, Amsterdam
VANAF 24 OKTOBER IN DE BIOSCOOP

Deel: