Welcome to The Village haalt Ghanees dorp Bongo naar Leeuwarden om een onversterkte rave te organiseren in een speciaal gebouwde bar. Daarnaast speelt GRRRL hun eerste Nederlandse show op het festival in de Groene Ster. De zevende editie van Welcome to The Village vindt plaats van 18 tot en met 21 juli in recreatiegebied de Groene Ster.

MAN POWER noemen ze het in Bongo, Noord-Ghana. Akoestische optredens die met gemak de oren van honderden luisteraars bereiken, rechtstreeks uit de borstkas met stem, hoorns, traditionele drums en kologo. Ze maken muziek om in contact te komen met hun voorouders, om zo als medium, als ‘healer’ de problemen van de mensen in het dorp te kunnen oplossen. Juju, verwant aan het bekendere voodoo is een belangrijk onderdeel van hun cultuur, rituelen waarin wordt gecommuniceerd door muziek staan hier in centraal. Er wordt gespeeld op begrafenissen of in de ‘Pitho Bars’, uit leem opgetrokken barren waar dorpelingen samenkomen. De optredens duren soms nachtenlang, zowel de muzikant als de toehoorder zijn volledig in trance door de repeterende ritmes van de drums, stem en kologo.

Onder leiding van King Ayisoba en Arnold ‘Zea’ de Boer brengen tien Ghanese muzikanten hun muziekcultuur naar Leeuwarden. In de speciaal gebouwde Bongo Bar, vernoemd naar de geboorteplaats van Ayisoba, maken zij een intens nachtprogramma, een akoestische rave. Zonder versterkers en microfoons, puur en direct. Een ritueel waarbij de ratio bij de deur wordt achtergelaten, waarbij de onderbuik wordt aangesproken en waar voelen, beleving en collectiviteit sleutelwoorden zijn. Woorden die ook doordreunen in Welcome to The Village, in iedere vezel van het programma.

Makkum Records & This is FraFra Power.
Arnold de Boer (Zea, The Ex) is al jaren betrokken bij Welcome to The Village, als adviseur, curator en/of muzikant in een van zijn projecten. Hij is ook een graag geziene gast in Ghana, waar hij de drummer van King Ayisoba’s band helpt met het bouwen van een studio. Samen nemen ze daar de muziek van lokale artiesten op, afgelopen januari kwam het eerste daar opgenomen album uit, This is Frafra Power. Uitgebracht op Makkum Records, vernoemd naar De Boer’s geboortedorp.

De samenwerking tussen Ghana en Nederland krijgt op WTTV groter gestalte, de Ghanezen werken samen met muzikanten als Terrie Ex, Willie Darktrousers en Oscar Jan Hoogland, en treden gedurende het weekend in verschillende samenstellingen op. Samen met fotograaf en videomaker Nick Helderman trok de Boer begin dit jaar naar Bongo, waar ze een documentaire schoten over de lokale scene en een aantal sessies opnamen met artiesten die ook op Welcome to The Village te bewonderen zijn.

Deel: