Op vrijdag 16 augustus speelt het Palestine Youth Orchestra het programma LOVE in Het Koninklijk Concertgebouw. Het orkest bestaat uit zo’n 80 jonge, Palestijnse musici van over de hele wereld en verenigt muziek uit Arabische en Europese bron.

Dit concert heeft als thema: de liefde. Naast Tsjaikovski’s Romeo en Julia en Bizets Carmen staat ook Salvador Arnita’s Remembrance op het programma en een nieuw werk van de Palestijnse filmmuziek componist Faris Badarni: Palestinian Rhapsody. De Palestijnse rijzende ster en onlangs aan het Amsterdamse conservatorium cum-laude afgestuurde Nai Barghouti zingt drie Arabische liefdesliederen. Dirigent en Maestro-juryvoorzitter Vincent de Kort leidt het orkest. Het concert maakt deel uit van de BankGiro Loterij ZomerConcerten.

“Het Palestine Youth Orchestra bestaat louter uit grote muzikale talenten. De situatie in Palestina maakt het echter voor velen verleidelijk zich te vestigen elders in de wereld. Door het orkest letterlijk en figuurlijk een podium te bieden, in contact te brengen met grote namen uit de muziekwereld en zo een internationaal netwerk op te bouwen, hopen we dat het talent in Palestina de kans krijgt zich daar te ontwikkelen. Muziek, en cultuur in het algemeen, verrijkt en is politiek overstijgend,” aldus Vincent de Kort, dirigent en bij het grote publiek bekend als juryvoorzitter van het populaire televisieprogramma Maestro.

Muzikale verbinding
Het Palestijns Jeugdorkest – met leden uit bezet Palestijns gebied, maar ook uit Jordanië, Libanon, Syrië, Egypte, de VS en Europa – is in 2004 door het Edward Said National Conservatory of Music opgericht. De musici zijn opgeleid in westerse en Arabische muziek. Het concert in Het Concertgebouw op 16 augustus is het slotakkoord van drie weken repetities en concerten. Het orkest toert eerst door Scandinavië, waar hun partnership van acht jaar met het Oslo Filharmonisch Orkest wordt gevierd, en Duitsland. In Nederland spelen ze op 14 augustus in het Amsterdam Museum, geven ze op 15 augustus een improvisatie-concert met het Nationaal Jeugdorkest in Apeldoorn, en op 15 augustus treden ze op in De Miranda en in centrum Robert Koch in Amsterdam.

Deel: