Volgens velen gaf Eilen Jewell twee jaar geleden het allermooiste optreden van TakeRoot. Subtiele, maar krachtige alternatieve americana songs die soms zelfs naar surf of rockabilly neigen, maken dat Jewell wordt vergeleken met collega’s als Gillian Welch en Lucinda Williams. Maar voor de uit Boise, Idaho afkomstige Jewell is de blues ook altijd van grote invloed geweest. Van de vroege Bettie Smith en Billie Holiday tot het elektrische geluid van Betty James. Op 24 november komt Eilen Jewell naar LantarenVenster in Rotterdam, samen met haar band waarmee ze de muziek verder uit zal kleden.

Uitstap naar de blues
Het laatste album ‘Down Hearted Blues’ (2017) had een tussendoortje moeten worden. ”Het is een beetje bij toeval ontstaan”, aldus Jewell zelf. Jammend met haar band ontstond het idee om toch maar eens wat studiotijd te boeken, want er zou weleens een leuk plaatje in kunnen zitten. Uit het niets ontstond een album waarop Jewell voor het eerst een uitstapje maakte naar de blues. Hiermee bewees de singer-songwriter van nog meer muzikale markten thuis te zijn dan alleen die van country, americana en folk.

Gypsy
In augustus van dit jaar zal Jewell het nieuwe album ‘Gypsy’ uitbrengen. De zangeres noemt dit haar favoriete album tot nu toe. Nieuwe geluiden worden gecombineerd met oude geluiden. Klassieke country, maar ook elektrische gitaren en gevoelige ballads komen voorbij. Voeg hier een cover van Pinto Bennett en een protestlied aan toe en je hebt een album waarin de meest uiteenlopende stijlen samen komen.

Deel: