Wie kent hem niet, Ernst Jansz: zanger van CCC Inc en Doe Maar. Al 50 jaar artiest en met zijn 70 jaar staat hij nog steeds zijn mannetje op het toneel. Op dit moment toert hij solo met begeleidingsband door het land. Geweldig, dat een man die in de jaren ’80 werd aanbeden door duizenden meisjes, nu gewoon kan optreden voor een kleine groep 50+. Ongetwijfeld zitten hier ook wel de meisjes van toen tussen, maar nu in een totaal andere sfeer. Dit fijne, ongedwongen moment werd gevuld met prachtige, gevoelige nummers, soms gebaseerd op het werk van Bob Dylan. Ook is er ruimte voor wat nummers uit de Doe Maar periode.

Doe maar viel destijds plotseling uit elkaar, op het hoogtepunt. “Het was teveel”, zegt Ernst, “al die meisjes…..en verwachtingen die iedereen had. Mensen wilden geld verdienen aan ons. Ook muzikaal gezien liepen wij vast. Totdat een van ons zei: ‘wat als wij nu eens stoppen?’ ‘Ja’, zeiden wij”. Dat voelde als een bevrijding. “Het was de juiste beslissing voor ons , want die enorme druk en verwachtingen van de maatschappij vielen van ons af. Het leven stond weer open voor mij.”

Na Doe Maar heeft Ernst niet stilgezeten. “Ik heb heel veel gedaan”, zegt hij lachend, “Allereerst moest ik mijn dak repareren, want daar was nooit eerder tijd voor.” Jansz woonde toen al in Neerkant, in een boerderij. “Daarna ben ik gaan schrijven. Ik vond het heerlijk om boeken te schrijven. Ook zat ik samen met Jan Hendriks in ons hobbybandje, later ook in ‘Rienne va plus’. Met Rienne va plus treden we nu ook weer op, dat is fantastisch. Vanaf 1999 bracht ik solo albums uit. Dat doe ik nog steeds en daarmee treed ik ook op.”

In Ernst’s repertoire zitten verschillende nummers die hij liever speelt dan andere. Toch zijn er geen uitgesproken nummers die hij niet leuk meer vindt. “Eigenlijk vind ik alle nummers leuk. Maar ‘De bom’ bijvoorbeeld past niet in mijn solo repertoire. Dat lied kan ik alleen maar met Doe Maar spelen. ‘Nederwiet’ is bij sommigen ook een gevoelig nummer, maar ik zie het als een statement. Tegenwoordig is de nederwiet bijna een hard drug en ingelijfd door de onderwereld. Ik vind dat mensen daar vanaf moeten blijven. Gewoon weer in je eigen tuin of op het balkon, dat is de boodschap. Het nummer is trouwens erg geliefd bij het publiek. Ik vind het fantastisch.

Van alle nummers is ‘Tijd genoeg’ een grote favoriet bij Ernst. “Door de jaren heen vind ik het nog steeds mooi. Het blijft voor mij HET lied, ik blijf het zingen.” Het blijft een prachtig nummer, net als ‘Dan huilt mijn hart’, dat hij in duet met zijn dochter Luna zingt. Het is werkelijk een prachtig nummer en een mooi duet. “We zijn zeker van plan om dit te gaan doen, samen zingen. Maar of het er ook van komt….” Het blijven plannen… Maar die heeft hij meer. “Ik heb plannen om weer een boek te gaan schrijven. Solo blijf ik bezig en: volgend jaar zijn er plannen om weer op te treden met Doe Maar.” Wat een geweldig nieuws!

Deel: