De Amerikaanse muzikant Scott Walker is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn platenmaatschappij 4AD vanmorgen bekend. Walker, wiens volledige naam Noel Scott Engel luidt, bereikte in de jaren zestig en zeventig veel succes als lid van The Walker Brothers en zijn vier soloalbums ‘Scott I’ tot en met ‘IV’ worden tot de meest invloedrijke popalbums uit die tijd gerekend. Omdat zijn populariteit nog steeds groot was, kreeg hij een eigen televisieserie bij de BBC. Zijn platen uit de jaren zeventig worden echter als zwak beschouwd. Met The Walker Brothers scoorde hij in de jaren ’60 en ’70 hits met o.a. ‘The sun ain’t gonna shine anymore’, ‘(Baby) You don’t have to tell me’, ‘No regrets’ en ‘We’re All Alone’. De band bestond van 1964 tot 1968, en kwam in 1975 weer bij elkaar. De hereniging duurde tot 1978.

Verder staat Walker bekend om zijn experimentele en onvoorspelbare stijl. Soms liet hij jarenlang niks van zichzelf horen en kwam dan ineens met een plaat. In 1999 zong Walker het nummer ‘Only Myself To Blame’ voor de soundtrack van de James Bondfilm ‘The World Is Not Enough’. Datzelfde jaar verscheen het album ‘Pola X’, de soundtrack van de gelijknamige film waarvan Walker het leeuwendeel verzorgde. In 2001 produceerde hij het album ‘We Love Life’ van de Britse groep Pulp. Pas in 2006 verscheen er weer een nieuw album, ‘The Drift’, dat nog extremer is dan ‘Tilt’. Voor hetzelfde jaar wordt een documentaire verwacht over Walker, getiteld ’30 Century Man’. In 2007 verschijnt ‘And Who Shall Go To The Ball? And What Shall Go To The Ball?, parts 1-4’, instrumentale muziek bij de gelijknamige uitvoering door CandoCo Dance Company.

Scott Walker wordt veel beschouwd als één van de meest invloedrijke artiesten van de 20ste eeuw. O.a. Thom Yorke van Radiohead, David Bowie, The Smith en Pulp, waarmee hij later nog mee zou samenwerken, waren beïnvloed door het werk van Walker.

Deel: