Beide heren hebben met hun eigen carrière inmiddels hun sporen verdiend. Yorick van Norden gezien het leeftijdsverschil met Anne Soldaat weliswaar in een korter tijdbestek, en Anne Soldaat’s carrière (met o.a. Daryll-Ann en Do-The-Undo) is meer dan de helft langer. Maar beide heren vinden elkaar in een gedeelde passie voor muzikale helden (voornamelijk uit de jaren ’60 en ’70) die in de vergetelheid dreigen te raken. In sommige gevallen ondergewaardeerde nummers van deze artiesten verzamelden ze en namen ze opnieuw op voor hun gezamenlijke project ‘Unsung Heroes’. Het eerste deel vorig jaar beviel zo goed dat er nog een vervolg is met ‘Unsung Heroes Too’.

Het coveralbum opent met John Cale’s ‘I Keep A Close Watch’. Mooi gearrangeerd met strijkers, en toch klein gehouden. Terwijl ze van het daaropvolgende ‘Late Again’ van Stealer’s Wheel juist meer een uptempo versie hebben gemaakt vergeleken met het origineel. Een door Gerry Rafferty geschreven nummer komt later nog eens voorbij met een nummer van een andere band waar hij deel van uit maakte: ‘Look Over The Hills And Far Away’ The Humblebums. Dat weinig onderdoet voor het origineel.

Vaker weten ze hier een cover volledig naar hun hand te zetten. Zo komt hun versie van ‘Lydia’ van Dean Friedman minder bombastisch over dan het origineel. Terwijl ze bijvoorbeeld van het oorspronkelijk vrij sobere ‘The River’ van Michael Farneti juist ook een uptempo versie weten te maken. Zelfs het sober ‘Song For The Siren’ van Tim Buckley weten ze zich eigen te maken zonder afbreuk te doen aan het origineel. Bij ‘Winter is Blue’ van Vashti Bunyan is het net alsof er een laagje stof vanaf is gehaald door beide heren.

Maar er zijn ook covers op het album die een exacte kopie van de originele versies lijken. Zoals ‘The Door Into Summer’ van The Monkees, ‘Waiting For The Band’ van Nicky Hopkins, ‘Fotheringay’ van Sandy Denny en ‘Tight Rope’ van Leon Russell. Daarin verschillen de covers weinig van de oorspronkelijke versies. Maar als ‘Unsung Heroes Too’ als doel heeft om mensen kennis te laten maken met ondergewaardeerde liedjes van onterecht vergeten artiesten dan is het meer dan een geslaagd project. (8,0/10)(Excelsior)

Deel: