De roots van de uit London afkomstige MC Simbi Ajikawo mogen dan in het West Afrikaanse Nigeria liggen, maar getooid met haar artiestennaam Little Simz laat deze 25 jarige MC en zangeres op haar nieuwe album horen dat ze een wereldburger is. Wars van pretenties, maar blakend van zelfvertrouwen en recht door zee lanceert Little Simz met ‘ GREY Area’; ongetwijfeld het beste rap album van 2019 tot nu toe. Het wordt lastig om het niveau van dit album te evenaren.

In de openingstrack ‘ Offence’ laat Simz er geen twijfel over bestaan wat de bedoeling is:

“Me again
Allow me to pick up where I left off
The biggest phenomenon and I’m Picasso with the pen”

Gedreven door een rucksichtslos doorbeukende beat, met een overstuurde bassline en begeleid door een fluit, wordt de luisteraar als het ware het album ingezogen.

Op ‘Selfish’ wordt de topline vocal gezongen door Cleo Sol. Simz rapt over een heerlijk voortdrijvend bass’n drum ritme, begeleid met strijkers en inventieve backing vocals. ‘Selfish’ luistert heerlijk weg, een echte zomerhit. Ook hier is Little Simz zo eerlijk las je maar kan durven zijn als je in de spiegel kijkt.

‘I got a very big ego
Embedded in me that’s the heritage ego’

Het album is heerlijk geproduceerd, de muziek klinkt fris en transparant. Beats zijn down en het album verenigt een soort van ‘laid-back-Westcoast-vintage-hip-hop-feel’ (maak ik mezelf duidelijk zo?) met moderne arrangementen waarin strijkers en mooi gebruikte originele instrumentatie ervoor zorgen dat je als luisteraar constant op het puntje van je stoel zit, als je al kan blijven zitten.

‘Therapy’ is een ander hoogtepunt op het album waarin Little Simz ons een totaal ongecensureerde blik gunt in haar leven.

‘Drama with my nigga and he ain’t strikin’ the proper tone
I say, “Who you think you are?”
Hung up, picked up the keys, then drove to the bar
Had a couple drinks, forgot where I parked’

Dit album is precies wat je even nodig hebt vandaag de dag. Ook als je geen rap of hip -hop liefhebber bent zal dit album je zeker verrassen. Na haar 4 eerdere mixtapes en 2 albums lost Little Simz de belofte die ze bij zich droeg met dit nieuwe album volledig in. Little Simz is voorlopig niet in Nederland te zien, de beste mogelijkheid bied het festival ‘Les Ardentes’ in Luik begin juli, al zou ik er niet van opkijken als we Little Simz plotseling toch nog in de line up van North Sea Jazz zien opduiken. ‘GREY Area’ is in het genre met zekerheid het allerbeste album van 2019 tot nu toe. (9/10) (Age101 music)

Deel: