Op donderdag 16 januari trokken de vele vrienden van Amstel Live naar Ahoy Rotterdam voor de aftrap van de 21ste reeks Vrienden van Amstel Live-concerten. De jaarlijks terugkerende concertreeks trekt al vele jaren volle zalen. Exact een jaar voor aanvang van de concerten gaan de tickets voor het volgende jaar in de verkoop welke binnen no-time zijn uitverkocht. Ruim 145 duizend bezoekers verspreid over 11 avonden bezoeken de komende dagen hét concert van Nederland.

Na een sensationele 20ste editie in 2018 ligt de lat dit jaar erg hoog. Vorig jaar trok het concert 180.000 bezoekers welke een 3,5 uur durende show kregen voorgeschoteld met 13 podia ’s, vele grote Nederlandse artiesten en als kers op de taart: Armin van Buuren. Probeer dat, 365 dagen later, maar eens te overtreffen. Maar het is het de organisatie opnieuw gelukt: Niet door meer podia of grotere artiesten. Maar door terug te gaan naar de essentie van Vrienden van Amstel live: Een gigantisch feest in de grootste kroeg van Nederland.

Bij binnenkomst in de zaal trof men een gigantische bar van ruim 80 meter welke de zaal tweeën splitste, de spreekwoordelijke (en daadwerkelijke) bar vormde het podium van Nederlands grootste kroeg. Omstreeks 20:00 startte de avond op intrigerende wijze: We zagen Marcel Veenendaal (DI-RECT) en Joshua Nolet (Chef’Special) boven het publiek zweven. Het podium, omringt met doeken, vormde een fysieke muur tussen de twee artiesten waardoor het publiek maar een van hen kon zien. Met een symfonische ouverture tussen Young Ones en Peculiar viel het doek waarna de twee heren het stokje overgaven aan zangeres Anouk, welke de muzikale rollercoaster van de avond op gang bracht.

In hoog tempo passeerde de crème de la crème van de Nederlandse muziekindustrie de revue. We zagen oude bekenden op het podium waaronder Guus Meeuwis, Marco Borsato, Jeroen van Koningsbrugge en het Volendamse duo Nick en Simon. De vaste gasten wisselden af met nieuwe gezichten zoals Maan, Ronnie Flex, Thomas Acda en Wülf. Zowel los van elkaar als in bijzondere duetten zongen zij elkaars grootste hits. Zo zong Jeroen van Koningsbrugge samen met Anouk ‘Een beetje verliefd’ en werd het nummer ‘Leef’ van Andre Hazes door Sunnery James & Ryan Marciano in een nieuw jasje gegoten.

Op het 80 meter lange podium werd door de 24 verschillende bands en/of artiesten een energieke show neergezet. Het blijft indrukwekkend hoe de Vrienden van Amstel-concerten zijn samengesteld. Iedereen kan aan zijn trekken komen, van Nederpop tot Nederrock, van rap tot dance en van Hazes tot Borsato. Nederlands grootste hits komen voorbij met dansen, zingen en springen als logisch gevolg.

Vrienden van Amstel Live, een van de grootste en meest besproken concertreeksen in Nederland. Maar wat maakt de concerten zo succesvol? Is het de gemengde line-up? Het grote meezinggehalte? De strakke show met spectaculaire special-effects? Niemand zal er ooit een vinger op kunnen leggen. Toch is een ding elk jaar overduidelijk: Een avondje vrienden van Amstel is voor je het weet voorbij, je wordt vanaf de eerste minuut opgeslokt in een euforische bubbel waar enkel de laatste muzikale noot doorheen kan prikken.

Line-up: Sunnery James en Ryan Marciano, André Hazes, Guus Meeuwis, De Dijk, Lil Kleine, Anouk, DI-RECT, Chef’Special, Jeroen van Koningsbrugge, Kraantje Pappie, Maan, Miss Montreal, Nick & Simon, Ronnie Flex, Lee Towers, Frenna, Joris Rasenberg, Wulf, Glennis Grace, Marco Borsato, Xander de Buisonjé en Thomas Acda.

Foto (c) Armelle van Helden

Deel: