Voor Eros Ramazzotti kun je niets meer hebben dan alleen maar grote bewondering. En niet alleen omdat de inmiddels 55-jarige zanger zijn veertiende studio album ‘Vita Ce N’e’ uitbrengt via Polydor records. Hij is ook een van de weinige artiesten die al zo lang buiten de Italiaanse landgrenzen succesvol weet te blijven. En dat alleen met het zingen in zijn eigen moerstaal.

De zanger, die pas echt zijn naam definitief vestigde in 1988 met het nog altijd schitterende ‘Musica é’ van z’n gelijknamige vierde album, heeft wereldwijd 60 miljoen platen verkocht. Ramazzotti zit dit jaar 30 jaar in het vak en viert dit met de release van een nieuw album en een wereldtournee, welke hem op 3 april 2019 naar de Ziggo Dome zal brengen.

Benieuwd hoe succesvol de tour zal verlopen, maar aan ‘Vita Ce N’e’ zal het niet liggen. Want met dit album heeft Ramazzotti juist een van zijn beste albums afgeleverd. Wat de sound betreft heeft Ramazzotti duidelijk voor ogen gehad dat hij een groots en meeslepend stadiongeluid wilde, waarbij hij zich muzikaal duidelijk heeft laten inspireren door stadionrockbands als Coldplay en Kings of Leon. Overigens betekent ‘Vita Ce N’e’ zoveel als ‘Er is een leven’.

Die grootse en meeslepende sound hoor je direct op de opener ‘Per II Resto Tutto Bene’. Onder een opvoerende drumbeat barst de sound langzaam maar zeker los en is deze track bovendien voorzien van de nodige ohohoh-meezingkoortjes tijdens het refrein. ‘Per II Resto Tutto Bene’ heeft zelfs muzikaal veel weg van ‘Cose della vita’, een van zijn grootste hits uit 1993 van het album ‘Tutte Storie’. Deze stadionsound zet hij lekker verder door op de titeltrack ‘Vita Ce N’e’, ‘Siamo’, ‘Nati Per Amare’, en ‘Buonamore’. Vooral ‘Nati Per Amare’ is een heerlijk energieke uptempo song met een geweldige saxofoonspel als bridge.

En zoals het een goed Eros Ramazzotti-album betaamt mogen ook de grote en meeslepende ballads niet ontbreken. Deze eer is ten deel gevallen aan de tracks ‘In Primo Piano’, ‘Ti Dichiaro Amore’, ‘Ho Bisogno Di Te’, en ‘Due Volontá’. Opnieuw durf ik zelfs een vergelijking aan te gaan met het oudere werk van Ramazzotti, want de track ‘Ho Bisogno Di Te’ heeft dezelfde grootse meeslependheid als ‘Musica é’. Samen met het eerdergenoemde ‘Per II Resto Tutto Bene’ lijkt Ramazzotti met deze tracks zijn vroegere werk te willen eren.

Uiteraard mogen ook de nodige internationale samenwerkingen weer niet ontbreken. Op ‘Vale per sempre’ staat een duet met zangeres Alessia Cara en is ’Per le strade una canzone’ een samenwerking met Luis Fonsi. Tezamen met de track ‘Una Vita Nuova’ gooit Ramazzotti duidelijk hoge ogen om met deze zomerhits voor 2019 te scoren. Als afsluitende bonustrack is ‘Per II Resto Tutto Bene’ opnieuw opgenomen in duet met de bekende Duitse zangeres Helene Fischer.

Eros Ramazzotti zit er duidelijk nog lang niet aan te denken om afscheid te nemen van de muziekbuisiness en het touren. ‘Vita Ce N’e’ barst van de energie, is een heerlijk gevarieerd album en staat vol met lekkere nummers en ballads waarbij je prima mee kunt zingen en heerlijk bij weg kunt zwijmelen. Weliswaar is het qua sound weinig afwisselend en weet de doorgewinterde luisteraar precies wat deze van een nieuwe Ramazzotti kan verwachten.

Maar nog altijd laat Ramazzotti horen hoe gepassioneerd hij is als muzikant en songschrijver en weet dat als geen enkele andere artiest van Italiaanse bodem zo groots en meeslepend over te brengen. Hopelijk gaat hij nog een flink aantal jaren door en weet hij ons te blijven boeien met nog meer fantastische albums. Maar voor nu zou ik zeggen: geniet van ‘Vita Ce N’é!’ Omdat dat het waard is voor zowel het album als de artiest Eros Ramazzotti zelf. (9/10) (Polydor)

Deel: