Seán Cannon, sinds 1962 lid van de Dublin Legends, en nu, sinds de band in 2013 van naam veranderde naar The Dublin Legends, frontman van de Ierse legendes. 28 september start de band haar tournee in Het Paard in Den Haag, om de tournee op 13 oktober af te sluiten in De Schalm in Veldhoven. Tussendoor bezoekt de band in Nederland Alkmaar, Utrecht, Papendrecht, Zwolle, Uden, Tilburg, Emmen, Stadskanaal, Hengelo en Sneek. Maxazine is partner van de tour van deze ware legendes.

Na een tournee in Oostenrijk is de band nu even vrij van optredens. Een tijd waarin Seán in zijn tuin geniet van de prachtige tulpen, uit de bollen die hij enkele jaren geleden tijdens een tournee in Amsterdam kocht. “Ik hou enorm veel van tulpen, prachtige bloemen”, geeft hij aan, “samen met rozen zijn dat toch wel mijn favoriete bloemen.” Seán houdt van Nederland. “Ik heb veel vrienden door de jaren heen opgebouwd in Nederland. Als ik in Nederland ben ga ik ook regelmatig langs bij ze als het kan. Zo kom ik regelmatig in het mooie Nijverdal. Een erg leuk dorpje vlakbij Zwolle.”

Seán Cannon, de reiziger

Niet alleen Nederland kent de zanger inmiddels erg goed. Hij komt hier al zo’n 40 jaar en vind het geweldig telkens. “Ik snap niet dat ik nooit in Nederland heb gewoond. Het is zo’n prachtig land met erg vriendelijke mensen, overal waar ik ook kom. Nu ook weer komen we in zalen waar ik nog niet eerder ben geweest, en daar ken ik erg naar uit. Uden, Veldhoven, het lijkt me geweldig!” Seán houdt van andere landen, reizen en van de mensen. In 1955 streek hij neer in Engeland, waar hij nog steeds woont. Geboren in Galway aan de Ierse Westkust, trok hij al vroeg weg naar het Europese vaste land. “Ik heb in Duitsland, Oostenrijk en Spanje gewoond. Maar het heeft mijn dialect en uitspraak nooit beïnvloed. Als 22 jarige vertrok in naar Duitsland en werkte daar als schilder. Ook in Oostenrijk een klein jaar als schilder gewerkt, en in Spanje, in Cartagena in het Zuiden, als docent Engels.”

“Ik vind het heerlijk overal, kan ook erg genieten van andere talen.” Seán spreekt naast Iers en Engels ook Spaans en Duits. “En ik ben nu een beetje Gealic aan het leren, een geweldige taal.” Ondertussen gooit hij er een paar woorden Nederland doorheen. De bescheidenheid straalt daarbij van de Ier af, zichzelf groter voordoen dan hij is past totaal niet in het straatje van de vriendelijke Ier.
PERSFOTO -Dublin Legends rechtenvrij -

Klassiek

“Ik luister de laatste jaren erg veel naar klassieke muziek”, geeft Seán Cannon aan, “Caruso, Pavarotti, daar hou ik erg van. Ik heb mezelf ooit wel eens voorgenomen als ik ouder zou zijn, dat ik me meer in klassieke zang wilde storten. Het is er alleen nog niet van gekomen.” De zanger geeft daarbij aan dat de traditionele manier van zingen en muziek maken in Ierland anders is dan de klassiek geschoolde zangers. “In Ierland speelt iedereen muziek. De postbode speelt in z’n vrije tijd viool, mijn vader maakte muziek en mijn moeder bespeelde de grammofoon”, lacht Cannon, “We zijn allemaal met muziek grootgebracht.”

Dublinner Eamonn Campbell

Een van de bekende gezichten van de Dublinners en Dublin Legends, Eamonn Campbell overleed vorig jaar. “Eamon overleed vorig jaar in Nederland”, herdenkt Seán zijn oude vriend. Hij overleefde ze allemaal, Eamonn, Ronny, Barney, Luke… Toch heeft hij zelf nooit gedacht aan stoppen. “We moesten doorgaan. Iedereen vond altijd dat we hoe dan ook moesten doorgaan. En ook nu stoppen we voorlopig nog niet. Na Nederland gaan we naar Duitsland en na de Kerst spelen we traditioneel altijd in een vaste zaal in Ierland. En dan begint het volgend jaar weer opnieuw. We gaan gewoon door tot we niet meer kunnen.” Gelukkig ziet het er naar uit dat nog lang zal zijn, daar zorgt de band anders zelf wel voor.

Eeuwige Dublin Legends

Toen Cannon in 1982 bij de Dublinners startte, viel hij in voor Luke Kelly, die ziek was. Het zou tijdelijk zijn, 2 à 3 weken, ter vervanging van Kelly. Hij zou echter niet meer weg gaan, ondanks dat Kelly lid bleef van de Dublinners. Door een hersenbloeding kon Luke niet meer optreden, maar hij bleek lid van de band. Dat geeft aan hoe hecht de Dublinners waren, en die band zet voort in de Dublin Legends.

Voor nu gaan de Dublin Legends zo’n 2 weken op tournee door Nederland en een klein beetje België, om dan na een korte rustpauze door te gaan naar Finland, Zwitserland, Duitsland, om het jaar af te sluiten in de Vicar Street in Dublin, Ierland. “Een traditie om daar op te treden aan het eind van het jaar”, aldus Cannon, “Een legendarische zaal, een beetje als de Cavern Club in Liverpool. Geweldig om daar het jaar af te sluiten met vrienden. Maar eerst naar onze vrienden in Nederland.”

Deel: