BMM ofwel Beschuit Met Muisjes, het festival voor beginnende bands hield eerste Paasdag hun 17de editie in jongerencentrum De Roos in Deurne. Beschuit Met Muisjes is ontstaan nadat Patrick Steeghs de programmering moest doen voor het jongerencentrum. De vraag van beginnende bands om op te mogen treden was zo groot dat hij destijds besloot om het in een festival te gieten. BMM is niet zomaar een festival, de bands kunnen namelijk een prijs winnen. Zoals dat in wedstrijden gaat is er een eerste, tweede en derde plaats. Echter de winnaar gaat naar huis met niet alleen een beker en muzikantengids maar ook kunnen ze studiotijd winnen in de Trypoul Recording Studios in Neerkant, en daarnaast nog een professionele fotoshoot bij Fotogalerie Mieke in Deurne. Om de prijs te kunnen winnen worden ze beoordeeld door een vierkoppige jury, die vooral kijkt naar de muzikale prestaties en presentatie. Daarbij wordt er rekening gehouden met de groeimogelijkheden van de bands. Voorwaarde hierbij is dat de bands alleen eigen nummers ten gehore brengen. Bardo Koolen is de voorzitter van de jury en kent BMM als zijn broekzak omdat hij deze rol al jaren vervult. Daarnaast bestond deze editie de jury verder nog uit Jules, Dirk en Irene die mede de lastige taak hadden om uit al die bands een winnaar te kiezen. Dat het serieus aangepakt wordt blijkt uit het feit dat elke band na afloop een uitgebreid juryrapport opgestuurd krijgt met feedback van hun optreden. Alsof het nog niet genoeg is kunnen de bands ook een plekje winnen op twee festivals, namelijk Walhalla tuinfeesten Deurne en Eurosjopper Festival Lierop.

Het eendaagse festival start om 14.00 uur s’middags, vervolgens zullen tien bands hun kunnen laten horen. Beschuit met muisjes worden uitgedeeld en er zijn heuse paaseieren verstopt voor het aanwezige publiek. Ook zij kunnen een prijs winnen met het zoeken van de paaseieren. Als er een met het BMM logo gevonden wordt krijgen ze daarvoor aan de bar een pilsje voor niets. De presentatie van de dag ligt in handen van Dennis Mansvelders, een dj van de Deurnes omroep DMG.

De kick-off van deze dag was voor de band Rate Rate is een alternatieve rockband uit Helmond. Zanger/gitarist Sjors Hoek, drummer Mark Janssen, gitarist Chiel Meulendijks en bassist Ruud Meulendijks hebben elkaar leren kennen op de middelbare school. Echter, hun muzikale paden kruisten elkaar pas jaren later. Beïnvloed door een variëteit aan muziekstijlen, van grunge tot Britpop en van pop rock tot metal, staat Rate bekend om hun melodische, gitaar-gedreven nummers.
Rate Rate
Na een korte ombouw van het podium is het de beurt aan Jet Lag Johnny. Jet Lag Johnny is een internationale post-hardcore band uit Eindhoven die in 2016 bij elkaar kwamen. Anton, een Russische gitarist, Antoine een Franse drummer, Alex een portugese basgitarist en de Nederlandse zanger Pim. Ze worden beïnvloed door rock en metal core, punk rock en hardcore punk. De band maakt gebruik van elektronische samples en combinaties van extreme vocals.
Jet Lag Johnny
De derde band die op het podium beklommen was Red Hippo. Geboren en getogen in Asten/Someren, brengt Red Hippo een sterke variatie van snoeiharde riffs, oorsuis verwekkende drums en discostijl basloopjes. Red Hippo is een mix van hardrock met een theelepeltje alternatieve metal, die invloeden heeft van o.a. Mastodon, Baroness en Birth of Joy. De band brengt een compleet eigen en verrassend repertoire, dat je gezien en gehoord moet hebben.
Red Hippo
De vierde band is een invaller omdat er een band onverwachts afgezegd had. The Moonshine Lizard is een band uit Eindhoven. Thijs Wetzels neemt de vocals waar, Jonathan van Schendel op toetsen, Stijn de Jong gitaar, Stijn Hendriksen drums en Sjaak Megens op basgitaar. De muziek is een mix van alternatieve rock, psychedelica en stoner. De live shows van de band wordt als energiek omschreven met de intentie het publiek mee te nemen in de flow. Invloeden zijn Queens of the Stone age, Pink Floyd en Them Crooked Vultures.
The Moonshine Lizard
De vijfde band en tevens laatste band voor de pauze is Chickenshit Bingo. De ex-leden van M*A*M (hardrock coverband) hebben een nieuwe formatie opgericht, namelijk Chickenshit Bingo, met Ferry Dangerous op zang en akoestische gitaar. De Country geïnspireerde songs van Ferry worden overgoten met een goede dosis elektrische gitaar en neemt je mee in een sneltreinvaart zoals ze zelf omschrijven. Dat deze heren eindelijk samen muziek zijn gaan maken komt niet zomaar uit de lucht vallen, hun paden hebben zich vaak gekruist in het Peeldorp Meijel. Het resultaat mag er wezen, Country Rawk met een kick.
Chickenshit Bingo
Tijdens de pauze had het publiek de mogelijkheid bij The Kebab Masters een hapje te eten, voor de lekkerste kebab wraps uit de regio. Inmiddels was het goed volgelopen in jongerencentrum De Roos en was het publiek klaar voor de laatste vijf bands.

Na de pauze mocht Axley de spits afbijten. Axley is een project van Teun van Erp uit Asten. Hij is ongeveer 6 jaar bezig met het schrijven en produceren van eigen muziek. Axley bestaat uit 3 bandleden Teun lead vocals, synthesizer en gitaar, Jasper gitaar en backing vocals en Ferd op drums die allemaal enkele jaren podiumervaring hebben vanuit andere bands. Met behulp van een backing track vanaf een laptop spelen ze pop/rock-achtige muziek, denk hierbij aan Keane, Bastille en OneRepublic. Met de oneindige mogelijkheden in het creëren van muziek wil Axley tijdloze nummers maken die hemzelf en anderen op verschillende manieren in beweging kunnen brengen.
Axley
Cooking John, een driekoppige band uit Gemert was de volgende band die het podium mocht betreden. Met Koen Sieben op gitaar, Juul van Lankveld op basgitaar en Emiel van Deursen op drums speelde ze het dak van De Roos er bijna af. Met een stijl die balanceert tussen blues en hardrock met nu en dan een psychedelisch tintje speelde ze de eerst vijf nummers vloeiend in elkaar over. Het repertoire waarbij je moet denken aan het rauwe geluid van de sixties en seventies, bestaat ondertussen uit tien eigen nummers. Ze lieten een band zien die, ondanks dat ze begint zijn, goed op elkaar ingespeeld zijn.
Cooking John
Søwt was de derde band na de pauze. De Eindhovense band met als enige een vrouwelijk bandlid maakt een hypnotiserende mix van noise-pop en grunge. Daniëlle Warners en Jesse van Eiken liet hun stemmen in verschillende nuances horen, van zacht naar knetterhard. Met invloeden van bands al Sonic youth, Nirvana en Hole brachten ze prachtige melodieën ten gehore en vooral een flinke bak herrie!
Søwt
Als vierde na de pauze of eigenlijk de negende band was Blazin’ Phoenix. Een Hardrock band uit Helmond bestaande uit vier muzikanten die het heerlijk vinden om hun passie voor muziek te delen met het publiek. Met snelle, harde, rustige, pittige en vlammende klanken willen ze zich onderscheiden van andere bands. Met inspiraties vanuit de klassieke rock tot aan metal monteren ze hun songs met passie in elkaar.
Blazin’ Phoenix
De sfeer zit er nog steeds goed in als de laatste band op het podium verschijnt. The Ballet Bombs toch een favoriet van menigeen deze dag, zijn een fris en luidruchtige stoner-garage trio uit Eindhoven. Ze omschrijven hun muziek een mix van bands als Fuzz, Kyuss, Nirvana, Ty Segall en Black Sabbath. Met Rubin ‘Zwoelboy’ van Nistelrooy, Frank Lamberts ‘Frankie FuZZ’ en Erik ‘d’n Drummert’ van Beek zorgenen ze voor een hoge energieprestaties en oorverdovende luide grunge/ fuzz deuntjes. Bijzonder was dat ze tijdens het optreden toch even aandacht besteden, door middel van een toost, aan het overlijden van een goede vriend afgelopen week. Het concert werd dan ook aan hem opgedragen.
The Ballet Bombs
Nu alle bands opgetreden hadden was het tijd voor het juryberaad, een spannend half uur voor alle bands die meegedaan hadden. Ondertussen stonden op het podium de drie bekers klaar om in ontvangst genomen te worden. De eerste prijzen die uitgereikt werden waren de plekken op de festivals. Van elk festival was er een vertegenwoordiger die bekend mocht maken voor welke band ze gekozen hadden. Walhalla Zomerfeesten is gegaan voor The Moonshine Lizard en bij Eurosjopper Festival Lierop ging de keuze naar Chickenshit Bingo. De spanning was inmiddels te snijden wie de grote winnaar was van de zeventiende editie van BMM. Bardo Koolen deelde de prijzen uit, en vertelde kort waar de jury hun keuze op gebaseerd had bij de keuze voor de eerste drie plekken. Uiteindelijk werd er een einde gemaakt aan de spanning met de volgende uitslag. Op de derde plaats, Jet Lag Johnny. De prijs werd in ontvangst genomen door de broer van de zanger omdat de band zelf nog een optreden had in Eindhoven. De tweede plaats ging naar Cooking John. En de grote winnaar van BMM 2018 waren The Moonshine Lizard!! Omdat de drummer van de band al richting huis was, moest er even gebeld worden en wel direct. The Moonshine Lizard, een eervolle en terechte winnaar van de zeventiende editie van BMM.
The Moonshine Lizard

Deel: