Het leek een grap, toch was het een serieuze bedoening. ‘Welcome to the Circus’, het tweede album van de Nijmeegse formatie Living Room Heroes, werd op 1 april gelanceerd in hometown Nijmegen. In Doornroosje natuurlijk. Het was een circus; muzikaal gezien pakten de mannen de circustent volledig in met hun mix van New Roots, Southern soul rock met New Orleans-invloeden. Maar ook qua podiumperformance was het soms net een circusact.

Het viertal Heroes stond voor de eerste maal in de mooie poptempel in Nijmegen, na eerst enkele jaren geleden nog het kleine broertje, Merleyn, te hebben platgespeeld. Living Room Heroes presenteerden in Doornroosje hun tweede album ‘Welcome to the Circus’, maar dat betekende niet dat ze zich hielden aan de setlist ervan. De mannen trokken, onder aanvoering van frontman Henri Zoetbrood, over het podium om van circusact naar circusact te trekken. De opzwepende moves van Zoetbrood waren echter niet eens nodig, want vanaf het moment dat de Heroes het podium betraden was het de muziek die het hem deed.

Het leek wel alsof het publiek onderdeel was geworden van het circus. Niet alleen interacteerde de bandleden veelvuldig met elkaar, ook het publiek werd vrij structureel aangesproken en -gespoord de nummers mee te zingen. En wie de nummers nog niet kende, leerde ze in no time door de goed meezingbare teksten.  Gelukkig was er net genoeg ruimte om vrij mee te kunnen zingen en dansen, want ondanks de drukte was het concert nog net niet uitverkocht, hoewel men er toch dicht tegen aan zat.

Nummers als ‘Heading back Home’ en natuurlijk de single ‘Stop that Bronco’ brachten de zaal zondagavond naar een hoogtepunt, waarbij een internationale doorbraak voor het oprapen ligt. De band heeft dan wel niet het echte Southern accent, maar weet zich wel te bedienen van een Engels dat zowaar on-Nederlands goed klinkt. Als men niet wist dat deze mannen uit Nijmegen komen, had er voor de gemiddelde bezoeker gewoon een buitenlandse act op het podium gestaan. En dat is een kwaliteit die men bij Nederlandse bands vaak mist.

Het samenspel van Zoetbrood met gitarist Marc van Hout en bassist Matthieu Cleijne was een lust voor oog en oor. De drie sprongen en dansten over het podium waar drummer Björn van den Boom een gedegen maat behield en de mannen soms als Romeinse slavendrummer in het gareel hield. Nee, een eenvoudige circusact was het niet in Doornroosje. Festivals als Paaspop, Festyland en de Zwarte Cross zouden de plank enorm misslaan als ze deze band niet heel snel booken!

Foto’s (c) Kevin Knipping

Deel: